Az állatorvos válaszol

2022.06.01. 16:00

Hogyan képesek gyógyítani a társállatok?

Brunner Mónika/teol.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi évtizedben a technológia és főleg a számítástechnika rohamos fejlődése a fiatal generáció gyökeres átalakulását okozta, többek között az emberek közötti kapcsolatok tekintetében, hiszen a direkt kommunikáció nagymértékben visszaszorult és egyre inkább átvette a helyét a mobiltelefonon és az interneten történő kapcsolattartás. Emiatt a gyerekeknél sok olyan társadalmi beilleszkedési változás állt elő, amelyet a felnőttek, de a pszichológus szakemberek is aggodalommal vesznek tudomásul – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos Fotó: MW

A szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa hozzátette, ebben a tekintetben nagy segítség lehet a gyermekek egészséges testi-lelki fejlődése szempontjából, ha például egy kutya is van a családban, ugyanis az állattal való foglalkozás az embert gyakran mozgásra készteti, a vele való kommunikáció, a játék, a róla való gondoskodás pedig pozitívan befolyásolja a szociális viselkedést. A nem verbális kommunikáció, amit az állatok használnak, és velük szemben a gyerekek is, több érzelmet tartalmaz és közvetít, nem szükséges hozzá tudás, és gyakran szeretetteljesebb, mint a szülő-gyerek viszonynak az a formája, amikor a feladatorientáltság van a kapcsolat középpontjában.

Figyelni kell azonban, hogy a gyerekeket, főleg a kicsiket, ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyával, mert mégiscsak egy állatról van szó, amelyik haraphat, ha félreért valamit, vagy ha a gyerek neki nem tetsző dolgot tesz, például el akarja venni az ételét vagy fájdalmat okoz neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában