Baracson

2022.06.19. 16:04

Halászléfőző-verseny és a különleges módszerek

Nyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton délután Baracson a halászléfőző-versenyt. A házigazda ezúttal a Baracsi Egymásért Baráti Egyesület volt.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Második éve, hogy a baráti egyesület veszi kézbe az esemény szervezését. A verseny 13 órakor a tűzgyújtással kezdődött, majd indulhatott a főzés. Fekete Edit, a Baracsi Egymásért Baráti Egyesület elnöke elmondta, nyolc évvel ezelőtt nem tőlük indult a kezdeményezés, de tavaly már ők voltak a szervezők. 

Az öttagú zsűrink helybéliekből állt, de Varga Gábor Fejér megye 5. választási körzetének országgyűlési képviselője is megtisztelt bennünket azzal, hogy megítélte az elkészült halászlék minőségét

A kulturális program 14 órakor Csepregi Éva előadásával kezdődött. Az énekesnőnek nem volt könnyű dolga, hiszen majdnem a legnagyobb hőségben kellett színpadra lépnie. Ezzel együtt a Neoton együttes frontembere állta a sarat, mindent beleadott, és lázba hozta a közönséget. Csepregi Éva koncertje alatt körülnéztünk a bográcsoknál, hogyan is alakulnak az étkek.

A Baracsi Sportegyesület csapatának tagja, Szabó Zsolt elmondta, náluk egy kritériumnak kell mindig megfelelni, méghozzá annak, hogy négyféle hal főjön a bográcsban. Ők a ponty, a harcsa, a keszeg, a kárász négyesre esküsznek, ami az alaplét illeti, a kész halászlébe pedig már csak filézett pontyszeletek kerülhetnek be. 

A legvidámabb társaság bizonyosan a Kulcsi Kapitányoké volt. A Botos Gábor (Suttyó), Trefán Ferenc (Feri bá) és Hári János (Csapcsi) alkotta csapat különleges módszerekkel dolgozott. Kezdjük azzal, hogy már a halászlé sózása érdekes eljárással történik. Egyikük kidülleszti a mellkasát, a sót arra szórják a társak, majd az egész felső testen végig fut az ízesítő, és kerül a bográcsba. Csapcsitól megtudtuk, ő szakács, de egyedül ő nem szólhat bele a műveletek mikéntjébe.

A trió mindegyikének - egyébként székesfehérváriak - Kulcson van nyaralójuk és nemcsak a főzés, hanem a hajózás és a motorozás is közös hobbijuk. A halászlé-főzéssel kapcsolatban elmondták, az első lépések a legfontosabbak. Na már most addig nem történik semmi, míg egy-egy üveg whiskey és pálinka nem landol a gyomrukban. Amihez még ragaszkodnak, nem tesznek bele sem kockát, sem piros aranyat, sem sűrítményt, natúr dolgoznak. 

Az eseményen adták át a Baracs SE labdarúgócsapatának azokat az érmeket, amelyeket a játékosok azzal érdemeltek ki, hogy a megyei bajnokság másodosztályában harmadikként végeztek. A délutáni kulturális műsorok között láthattuk a Baracsi Néptáncegyüttest, a P.E.N.É.S.Z rockzenekart. A napot pedig Sipos F. Tamás műsora zárta.

Végezetül álljon itt a lényeg, a halászléfőző-verseny végeredménye: 

  1. Simon-Turcsán családi csapat
  2. Baracs Sportegyesület (Fehérvári József, Szabó Zsolt)
  3. Berki-Mészáros családi csapat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában