Szent Orbán Borrendek találkoznak a hét végén

2022.06.10. 15:00

Átadják egymásnak a hasznos tapasztalatokat

Adony - Adony lesz a hét végén a házigazdája a történelmi Magyarországon működő Szent Orbán Borrendek találkozójának.

Agárdy Csaba

A legutóbbi rendezvény az Orbán-nap volt a szőlőhegyen Fotó: Agárdy-Kovács Anita

A Történelmi Magyarországon Működő Szent Orbán Borrendek Szövetségének megalapítása 2014-ben Králl Istvánnak, az adonyi borrend akkori nagymesterének és a horgosi Bacskulin Istvánnak az ötlete alapján jött létre. 
A Délvidéket a horgosi Szent Orbán Borlovagrend, a Felvidéket az Ógyallai Borászati Körzet Szent Orbán Borlovagrendje, Erdélyt a nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend, amíg Magyarországot a hajósi Szent Orbán Borlovagrend és az adonyi Duna menti Szent Orbán Borrend képviseli az eseményen. 
A borrendek az együttműködési megállapodásban rögzítették, hogy az országaik közötti különös segítségnyújtással a területükön lévő kulturális, természeti, építészeti, energetikai értékek megóvásában, fejlesztésében együttműködnek. Tapasztalataikat egymásnak átadják, pályázatokon közösen indulnak. Hirdetik egymás értékeit, és a kulturált borfogyasztás fontosságát. A szövetség zárt, az alapító tagok többségi egyetértésével bővíthető. 
Legutóbb 2021-ben Horgoson találkoztak a borrendek, akkor döntöttek úgy, hogy egy év múlva az adonyiak lesznek a házigazdák. És akkor lássuk a hétvégi programot! 

Köszöntők, kötetlen eszmecserék, borozgatás, vacsora vár a vendégekre

Pénteken este Adonyban a Bárka Vendégházban köszöntők, kötetlen eszmecserék, borozgatás, majd vacsora vár a vendégekre. Másnap az adonyi Szent Orbán-borrend a borászoknak Agárdra szervez kirándulást. Az előzetes tervek szerint az Agárdi Pálinkafőzdében és a Csóbor Pincészetben lesz szakmai látogatás és kóstolás. A szombat délutánt a borrendek az adonyi szőlőhegyen töltik. Pincelátogatás, majd a Pletser pincében vacsora vár a résztvevőkre. 
A háromnapos esemény vasárnap reggelivel fejeződik be, majd – igény esetén – szentmisén vehetnek részt a borrendek tagjai 11 órakor az adonyi római katolikus templomban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában