Legyenek óvatosak

2022.06.30. 07:00

A Fejér Megyei Kormányhivatal tanácsai hőség idejére

A nyár kánikulát hozott, és hozhat még később is nagyon meleg napokat. A hőség és a hőhullámok mindannyiunk szervezetét erősen megterhelik, de ismertek az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is. Hasznos tanácsokat fogalmaz meg a Fejér Megyei Kormányhivatal.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Fotó: Shutterstock

A teljesen egészséges, fiatal szervezetet is megviseli a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, amelyeknél a nagy meleg káros egészséghatásai fokozottabban jelentkezhetnek. A legesendőbbek ebből a szempontból a csecsemők és a kisgyermekek, az idősebbek, a fogyatékkal élők, a krónikus betegségben, a szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvedők.

Néhány jó tanács hőség idejére! Amennyiben lehetséges, kerüljék a szabadban, különösen a napon való tartózkodást a legmelegebb időszakokban. Az éjszakai és reggeli órákban hűvösebb a levegő, ilyenkor érdemes az ablakot, zsalut, redőnyt nyitva tartani. Napközben érdemes ezeket zárni, a megfelelő árnyékolásról gondoskodni. Amennyiben lehetséges kerüljék a megerőltető fizikai tevékenységet, ha mégis szükséges, akkor tegyék inkább a nap hűvösebb időszakában, a reggeli órákban. Csecsemőket, kisgyermekeket csak árnyékban levegőztessék, fokozottan figyeljenek rájuk. 

Ne hagyjanak semmilyen körülmények között sem egyedül gyermeket, állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

Ha elhagyják hűvös otthonaikat, viseljenek természetes anyagból készült, bő szellős, jó nedvszívó képességű és légáteresztő, világos ruházatot. Emellett viseljenek széles karimájú kalapot vagy sapkát és napszemüveget, gondoskodjanak a napfény károsító hatása elleni védekezésről is!

Rendkívül fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitel. Kerülendő az alkoholos, magas koffeintartalmú italok, cukrozott üdítők fogyasztása. A babák különösen érzékenyek a folyadékveszteségre, igényelhetnek folyadékot a szoptatáson kívül is. Mindiggondoskodni kell a megfelelő folyadék-bevitelükről.

Étkezéskor célszerűbb kis adagokat és minél gyakrabban fogyasztani, főleg könnyen emészthető lédús ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt. Testünk hűtésére vehetünk langyos zuhanyt és fürdőt! Alternatív megoldás lehet például a hideg borogatás, nedves törölközők használata, lábáztatás. Egyre több városban elérhetők kánikula idején a párakapuk, amelyek átmeneti enyhülést nyújthatnak. Érdemes folyadékot is magunkkal vinni a megfelelő pótlás érdekében.

A kánikulai időszakban különösen figyeljünk egymásra, nyújtsunk segítséget az arra rászorulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában