Tavaly 47 esetben történt a megyében autótűz, amit tűzoltóknak kellett eloltani

2022.05.20. 15:00

Percek alatt porig éghet a kocsi

Hétköznapi halandók ritkán találkoznak vele, így azt gondoljuk, hogy az autótüzek ritkák, és akkor is csak másokkal történnek, de a statisztikák egészen mást mutatnak.

Palocsai Jenő

Ezek szándékos gyújtogatás nyomai – sajnos ilyen is előfordul Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

A géppark fiatalodik, egyre újabb és újabb autók futnak az utakon, és közülük egyre több a zöldrendszámos hibrid vagy a teljesen elektromos, de hiába a fejlődés, a magas hőnek a legmodernebb autó sem tud ellenállni. 
Van, hogy ütközés miatt gyulladnak ki az autók, mint például a már­ciusban történt sárszentágotai autótűz, ahol a karambolban részt vevő mindkét jármű utasai beszorultak a kigyulladó roncsok közé, és mindhárman életüket vesztették. Igaz, ritkán, de bekövetkeznek ilyen szerencsétlenségek is. Országos statisztikai adatok alapján ennek az esélye 0,29 százalék. 

Az autótüzek gyakoriságát firtató kérdésünkre Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője azt a választ adta: – Megyénkben az elmúlt évben 48 esetben keletkezett tűz. Idén, csak az első negyedévben, pontosabban április 5-ig 13 alkalommal csaptak fel a lángok gépjárművekben, amelyek eloltásához szinte mindegyik esetben a tűzoltók beavatkozására volt szükség. Az autótüzek leg­gyakoribb keletkezési helye a motortér (49 százalék), az utastér (32 százalék) és a futómű (5 százalék). 
Mint megtudtuk, a parkoló autó kigyulladhat szándékos tűzokozás, gyújtogatás vagy éppen hegesztés következtében, illetve, ha közvetlen környezetében ég valami, és a tűz átterjed a járműre. Ha egy helyben állva, parkolás alatt gyullad ki a kocsi valamilyen műszaki hibára visszavezethető okból, akkor a lángok jellemzően a jármű leállítását követően, viszonylag rövid időn belül felcsapnak. 

Menet közben növeli a kigyulladás kockázatát a motor üzemi hőmérséklete, valamint a feszültség alatt lévő elektromos rendszer. 
Az úgynevezett teljes lángbaborulás akár egy-két perc alatt is bekövetkezhet a járművekben található nagy mennyiségű éghető anyag következtében, ezért is fontos a megelőzés. Ennek érdekében sokat tehetnek maguk az autótulajdonosok is. Farkas-Bozsik felhívta a figyelmet, hogy egy esetleges tűz bekövetkezését jelentős mértékben lehet csökkenteni, ha a jármű kifogástalan műszaki állapotban van. A hanyag karbantartás, a zsír- és olajszármazékokkal szennyezett motortér növeli egy tűzeset kockázatát, illetve elősegítik a lángok továbbterjedését. 
Azt is megkérdeztük, hogy mit tehetünk, ha kigyullad az autó. A szakember véleménye szerint amennyiben füst- vagy égett szagot érzünk, esetleg lángok csapnak ki a motorháztető alól, a műszerfal szellőzőnyílásaiból, akkor azonnal félre kell állni, le kell állítani a motort, és ha van, ki kell húzni az indítókulcsot. A jármű átvizsgálása során, amennyiben a motortér felől tapasztalunk tűzre utaló jeleket, lassan, lehetőség szerint oldalról nyissuk fel kis mértékben a motorháztetőt. 

A teljes lángbaborulás egy-két perc alatt is lehet

A buszokban és teherautókban kötelezően van porral oltó készülék, de a személyautókra ez nem jellemző. Ha van nálunk tűzoltó készülék, akkor csak olyan mértékben emeljük fel a motorháztetőt, hogy a résen keresztül be tudjuk juttatni az oltóanyagot. Amennyiben biztonságosan el tudjuk végezni, az akkumulátorsaruk lehúzásával áramtalanítsuk a járművet. 
Megkérdeztük azt is, hogy miért nincs porral oltó minden járműben. Farkas-Bozsik azt mondta: – Nem kötelező, de mindenféleképpen ajánlott a beszerzése. Az oltás azonnali megkezdése révén az autóban keletkezett károk jelentősen csökkenthetők. Emellett más, bajba jutott autóstársunknak is segítséget tudunk nyújtani, ha van nálunk tűzoltó készülék. Az ABC porral oltó készülék is hasznos lehet, de a motortérbe befújva a kis porszemcsék meghibásodást okozhatnak, ezért inkább egy ABF habbal oltó tűzoltó készüléket szerezzünk be. Az utóbbi oltóanyagnak további előnye a porral szemben, hogy hűtő hatása is van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában