Márkli János már derűlátó, jó közepes termésre számít az idén

2022.05.20. 11:30

Lett eső, fellélegezhettek az agrárszakemberek

Megkönnyebbültek a mezőgazdászok, az utolsó pillanatokban jött meg a csapadék. A helyzet normalizálódni látszik. Ezt támasztotta alá Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője is.

Agárdy Csaba

Folyamatosan dolgoznak a földeken a gépek és a szakemberek egyaránt Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Márkli János márciusban még nagyon elkeseredetten nyilatkozott lapunknak, pedig neki tényleg nem szokása a panaszkodás. 
– Kedvező, hogy a körzetünkben április 12-én megjött a csapadék. Azóta 80 millimétert mértünk, ez nagyon jót tett, helyrehozta a dolgokat. Ettől az utolsó pillanatban az őszi vetések helyre jöttek. A tavaszi előkészítéseket is jó körülmények között tudtuk elvégezni. Napraforgóból 154 hektárt, kukoricából kétszáznyolcvan hektárt vetettünk el. Időben befejeztük a munkálatokat, szépen kelnek ki a földből a növények. Azonban mindig történik valami: a galambok és a nyulak sok kárt okoztak, ezért meg kellett ritkítanunk a területet, húszhektárnyi területen kellett kiszedni a napraforgót. Kukoricát ültettünk a helyére, parlagon nem lehet hagyni semmit – mondta el Márkli János. 

Nyolcvan milliméter csapadék esett április közepe óta – ez nagyon kellett, az utolsó pillanatban jött az eső

Az ügyvezető fentebb említette, hogy mindig történik valami. – Az utóbbi napok meleg időjárása előrehozott sok munkát, a búza már virágzik, ma meg kell kezdenünk a növényvédelmet, az enyhe telet túlélték a kártevők. Ezekben a napokban teszik le a tojásaikat, meg kell állítani a szaporodásukat. Most optimális az idő a védekezésre. 
Márkli János azt is kiemelte, hogy az árpa rendben van, június végén megkezdik a betakarítást. Jó közepes termésre számít. 
Mint mindig, az időjárás a legnagyobb probléma a mezőgazdaságban, a szakember szerint nagyon kellene még csapadék, mert a növények gyökérzetei még fönt vannak, és a föld felső rétege hamar kiszárad. Összességében nem látja olyan vészesnek a helyzetet, mint pár hónapja, bár a babérokon nem lehet ülni, mert messze van még a betakarítás. 
 

A növényvédelemre nagy szükség van az enyhe tél miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában