2022.05.16. 16:00
Az alábbiakban Fördős Zé ad néhány ötletet, hogy miként legyen igazán különleges a menüsor
A jó idő végre megérkezett, egyre többet vagyunk a szabadban, az udvaron, teraszon. Legszívesebben be sem mennénk a lakásba, és a konyhát is kiköltözteti, aki csak teheti. Ideje letakarítani a grillsütőt, és kezdődhet a buli!
A grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság lehet nyáron, ha főzésről, vendéglátásról van szó a szabadban Fotók: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Körkép Mi kerüljön a grillrácsra, ha egy kicsit szeretnénk eltérni a megszokott fogásoktól, és kipróbálnánk valami újat? Gyümölcsök sütve? Igen! Sokan nem is gondolnák, de számos gyümölcs nagyon ízletes grillezve is. Ilyen például az ananász, az eper, a görögdinnye, a barack, a füge és a banán. Ideálisak lehetnek hidegtálon sonka mellé, és sült húsokhoz szintén remekül passzolnak, de akár salátára is tehetjük azokat. Persze desszertként ugyancsak kiválóak, például nyársra tűzve, pillecukorral kombinálva.
Ha egy kis mediterrán hangulatot szeretnénk csempészni a grillpartira, akkor mindenképp próbáljuk ki a grillezett pizzát! A hagyományosan kemencében készített fogásnak ezt a változatát a faszén fölött sütik meg. Fördős Zének ez a pizza az egyik nagy kedvence, ha formabontó grillételekről van szó.
Sőt, van élet a steaken túl is. A grillen süthető húsok gyakorlatilag a végtelenségig variálhatók, mégis hajlamosak vagyunk leragadni a hamburgerpogácsánál és a steaknél, pedig a halak és a különféle tengeri herkentyűk nagyon finomak, ha grillezzük azokat. Szuper választás lehet egy kerti partin a grillezett rák vagy a lazac. Amellett, hogy egészségesebbek, mint a vörös húsok, még hamarabb el is készülnek. De elkövethetünk három hibát, ha nem figyelünk grillezés közben. Sosem szabad villával szurkálni a húst sütés közben, ugyanis így távozik belőle a szaft, sokkal szárazabb lesz a végeredmény.
Ne nyitogassuk állandóan a grill fedelét, mert így jóval tovább tart, hogy átsüljenek a húsok, zöldségek. Nem szabad mindent közvetlenül a rácsra tenni, a halat például érdemes egy külön erre kifejlesztett rácsos fogóval együtt ráhelyezni a grillre. Így elkerülhetjük, hogy megégjen a bőre. Sajtok esetében érdemes alumíniumtálcát használni a sütéshez, ezzel meggátolhatjuk, hogy az olvadt sajt mindenre ráfolyjon.