A tökéletes grillezés receptje

2022.05.16. 16:00

Az alábbiakban Fördős Zé ad néhány ötletet, hogy miként legyen igazán különleges a menüsor

A jó idő végre megérkezett, egyre többet vagyunk a szabadban, az udvaron, teraszon. Legszívesebben be sem mennénk a lakásba, és a konyhát is kiköltözteti, aki csak teheti. Ideje letakarítani a grillsütőt, és kezdődhet a buli!

Tóth B. Zsuzsa

A grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság lehet nyáron, ha főzésről, vendéglátásról van szó a szabadban Fotók: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Körkép Mi kerüljön a grillrácsra, ha egy kicsit szeretnénk eltérni a megszokott fogásoktól, és kipróbálnánk valami újat? Gyümölcsök sütve? Igen! Sokan nem is gondolnák, de számos gyümölcs nagyon ízletes grillezve is. Ilyen például az ananász, az eper, a görögdinnye, a barack, a füge és a banán. Ideálisak lehetnek hidegtálon sonka mellé, és sült húsokhoz szintén remekül passzolnak, de akár salátára is tehetjük azokat. Persze desszertként ugyancsak kivá­lóak, például nyársra tűzve, pillecukorral kombinálva. 

Ha egy kis mediterrán hangulatot szeretnénk csempészni a grillpartira, akkor mindenképp próbáljuk ki a grillezett pizzát! A hagyományosan kemencében készített fogásnak ezt a változatát a faszén fölött sütik meg. Fördős Zének ez a pizza az egyik nagy kedvence, ha formabontó grillételekről van szó. 
Sőt, van élet a steaken túl is. A grillen süthető húsok gyakorlatilag a végtelenségig variálhatók, mégis hajlamosak vagyunk leragadni a hamburgerpogácsánál és a steaknél, pedig a halak és a különféle tengeri herkentyűk nagyon finomak, ha grillezzük azokat. Szuper választás lehet egy kerti partin a grillezett rák vagy a lazac. Amellett, hogy egészségesebbek, mint a vörös húsok, még hamarabb el is készülnek. De elkövethetünk három hibát, ha nem figyelünk grillezés közben. Sosem szabad villával szurkálni a húst sütés közben, ugyanis így távozik belőle a szaft, sokkal szárazabb lesz a végeredmény. 

Ne nyitogassuk állandóan a grill fedelét, mert így jóval tovább tart, hogy átsüljenek a húsok, zöldségek. Nem szabad mindent közvetlenül a rácsra tenni, a halat például érdemes egy külön erre kifejlesztett rácsos fogóval együtt ráhelyezni a grillre. Így elkerülhetjük, hogy megégjen a bőre. Sajtok esetében érdemes alumíniumtálcát használni a sütéshez, ezzel meggátolhatjuk, hogy az olvadt sajt mindenre ráfolyjon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában