Szervác, Pongrác, Bonifác

2022.05.17. 09:00

A meleg csupán mérséklődik

Idén úgy tűnik ellustultak a fagyosszentek. Pongrác és Szervác nem sok vizet zavart az idén, vagyis a két fagyosszent inkább meleget hozott, mint hideget. Bonifác viszont hétvégén egy hidegfronttal jelzi létezését, de az előrejelzések szerint az addigi, szinte kánikulai meleg csupán csak mérséklődik, bár akár jégeső is lehet térségünkben.

Mauthner Ilona

Régebben a palántákat sem ültették ki hamarabb május közepénél, féltek a hidegtől (Fotó: Mártonfai Dénes)

Régebben a palántákat sem ültették ki hamarabb május közepénél, féltek a hidegtől (Fotó: Mártonfai Dénes)

Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.), vagyis a fagyosszentek a kertek rémei, hiszen olyan hírben állnak, hogy a csaknem nyári idő után újra visszahozzák pár napra a hajnali fagyokat, ami egyetlen tavaszi növénynek sem kedvez. Régebben a palántákat sem ültették ki hamarabb május közepénél, féltek a hidegtől, akkor még nagyobb tisztelet övezte a híres fázós szenteket. Idén szerencsére fagyokra, sőt hidegre sem kell számítani. De vajon honnan is származik a népi bölcsesség, miszerint Pongrác, Szervác és Bonifác faggyal jár?

A hiedelem alapja az, hogy május elején nagy a valószínűsége a sarkvidéki hideg légtömegek betörésének a Kárpát-medencébe, az ezzel járó derült időnek és az erős éjszakai lehűlésnek, mondták a meteorológusok. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múlt tapasztalatai alapján többször fordul elő ilyenkor erős lehűlés. 

Dr. Vörös Géza szekszárdi növényvédelmi szakmérnök az elmúlt 15 év fagyosszentek környéki időjárását vizsgálva elmondta, hat évben volt jelentős lehűlés megyénkben. Kiemelkedik a 2001-es és 2005-ös év, amikor hajnalban május 14-e környékén még plusz 3 fokot sem mutatott a hőmérő. Ugyanakkor tavaly előbb érkeztek meg a már említett szentek, április 23-án ugyanis még havazott is Szekszárdon. Az idei áprilisban ugyan hó nem esett, de ahogy dr. Gabi Géza növényvédő-szakmérnök fogalmazott, az elmúlt húsz év leghűvösebb hónapja volt. Hajnalban gyakran volt fagy, napközben is hűvös maradt az idő. 

Hogy a nép miért figyelt fel erre a szabályszerűségre? Talán amiatt, mert a májusi fagy igen gyakran egy esztendő termését tehette tönkre, akár országos csapás is lehetett. A kalendáriumok bölcsei ezért az alábbi tanácsot adták a gazdáknak: „Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!” Több más népi jövendölés is kötődik a nevükhöz. 

De ki is volt Szervác, Pongrác, Bonifác? A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. A magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról. Ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában