A Mini Európa Park az uniós tagországok egy-egy ismert épületét mutatja be

2022.05.01. 15:30

A Manneken Pis valójában egy nagyon kicsike kis szobrocska

Az Európai Unió fővárosáról sokáig csak annyit tudtam, amit az általános iskolai földrajzórákon tanultam: nyugat-európai nagyváros, a Benelux államok egyikének fővárosa és kereskedelmi-kulturális központ.

Antal Lajos

Brüsszel legismertebb jelképe, az Atomium lenyűgöző látványt nyújt kívülről Fotók: Antal Lajos

Brüsszel - Már középiskolás voltam, amikor 1985-ben a televízióban élő adásban láttam a brüsszeli Heysel-tragédiát. A Liverpool–Juventus BEK-döntőt megelőző szurkolói randalírozás harminckilenc áldozatot követelt. A belga fővárosba nyolc évvel később, 1993-ban jutottam el először. 
Autóbusszal Angliába menet álltunk meg néhány órára, ami csak ahhoz volt elég, hogy megnézhessem Brüsszel híres kis szobrocskáját, az 1619-ben készült, 58 cm magas kútba pisilő kisfiút, a Manneken Pist. Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy képek alapján sokkal nagyobbnak képzeltem, mint amilyennek a valóságban láttam. (Korábban volt már hasonló élményem Moszkvában a Vörös téren.) 

Brüsszel főtere, a Grand Place esti fényben

Újabb hat esztendővel később Párizsból Budapestre jövet a feleségemmel volt szerencsém egy napot Brüsszelben töltenem. Az akkor még üzemelő belga nemzeti légitársaság, a Sabena kora reggeli járatával érkeztünk a Zaventemben található repülőtérre. Nagy szerencsénkre aznap grátiszként ingyen lehetett használni a metrót, így a varázslatos Grand Place megtekintésével kezdtük napunkat, majd kimetróztunk a Heysel parkba, hogy kívül-belül megnézhessük Brüsszel legismertebb jelképét, az 1958-as világkiállításra készült 102 méter magas és 2400 tonna tömegű, a vas térköbös fémrácsát 165 milliárdszoros nagyításban bemutató Atomiumot. 

Manneken Pis, a város egyik híressége

Az Atomium lenyűgöző látványt nyújt kívülről, a legmagasabb gömbjéből pedig pazar kilátás van a városra. Az Atomium mellett található a lebontott Heysel Stadion helyén épített, 1995-ben átadott Baldvin Király Stadion és a Mini Európa makettpark. Ez utóbbi ottjártunkkor zárva volt, de évekkel később volt szerencsém látogatóként is megnézni. 
A makettezés gyerekkorom óta az egyik kedvenc időtöltésem, és több ismert makettvárost is felkerestem már. A klagenfurti Minimundus, a hágai Madurodam és a szász­országi Klein-Erzgebirge mind-mind apró mesevilág. 

A brüsszeli Mini Európa Park az uniós tagországok egy-egy városának és tájegységének ismert épületét, építményét mutatja be. 
Hazánkat a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő kicsinyített mása képviseli a parkban. A vasutak rajongóinak is remek szórakozást nyújt a park, mert modellvasutak járnak körbe-körbe a látványosságok között futó síneken. Ha valaki arra jár, egy-két órát mindenképpen érdemes ott eltölteni. 
Brüsszelben járva az ember szinte minden sarkon találkozik az Európai Unióval. 

A belváros kis ajándéküzleteiben, az utcákon, a parkokban és a középületekben. Európa fővárosában számos országnak és régiónak, valamint a legtöbb német tartománynak is van képviselete. 
Baden-Württemberg képviseletéhez fűződik életem egyik legnagyszerűbb találkozása. Egy magyar csoport tagjaként jártam ott 2008 szeptemberében. A brüsszeli magyar képviselők a pekingi olimpia magyar hősei tiszteletére rendeztek egy találkozót, amelyen sportolóink mellett Brüsszelben élő magyarok is jelen voltak. A rendezvényt követő fogadáson találkoztam Óvári Évával, a dunaújvárosi női torna kétszeres olimpikonjával. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy Éva ismerőse lehetek. Brüsszel megért néhány vizitet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában