Jog

2022.05.22. 18:00

A magánvádas eljárás lényege

DH

Fotó: Shutterstock

A büntetőeljárásról szóló jogszabály értelmében az ügyész a közvádló, aki bűncselekmény elkövetése esetén elrendeli a nyomozást, vádat emel és a vádat a bíróság előtt képviseli. Ez alól jelent kivételt a magánvádas eljárás, amikor a törvény meghatározott bűncselekményeknél az eljárás megindítását a sértett nyilatkozatától, magán­indítványától teszi függővé, és ezzel egyben a vád képviseletét a sértettre bízza. 
A magánvádas eljárásra indítható cselekmények a könnyű testi sértés, magántitok megsértése, levéltitok megsértése, rágalmazás, becsületsértés valamint a kegyeletsértés. 
A magánvádas eljárás feljelentésre indul meg. A feljelentésben elő kell adni, hogy a feljelentő ki ellen, milyen cselekmény miatt és milyen bizonyítékok alapján kéri a büntetőeljárás lefolytatását. A feljelentést a bíróságon kell megtenni. 
A feljelentéssel egyidejűleg a sértettnek elő kell adni, hogy melyek azok a cselekmények, amelyben az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását kéri. Ezen bűncselekmények esetén a sértett, vagyis a magánvádló képviseli a vádat, így őt terheli a terhelt bűnösségének bizonyítása. 
A feljelentés illetéke 10 000 forint, amelyet illetékbélyegben kell leróni a feljelentés megtételekor. Amennyiben a feljelentő az illetéket nem rója le, az adóhatóság fogja azt adók módjára behajtani. Ha a magánvádlónak nem sikerül bizonyítani a terhelt bűnösségét, és a bíróság az eljárást megszünteti, vagy felmentő ítéletet hoz, az eljárás során felmerült bűnügyi költséget a magánvádló viseli. 
Ugyancsak a magánvádló viseli a terhelt kirendelt védőjének díját és a védőnek az állam által előlegezett indokolt készkiadásait, amennyiben a terhelt az eljárás során személyes költségmentességben részesült. 
Az elsőfokú bíróság határozata ellen a magánvádló a vádlott terhére fellebbezést jelenthet be. 
 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában