A jó dolgok és a rosszak is egyaránt megtörténtek

2022.05.04. 07:00

Az élet nem áll meg! A Pentele Baráti Kör éves közgyűlésén jártunk

A Pentele Baráti Kör április 27-én, szerdán, tartotta éves közgyűlését, amin a tagság elfogadta a 2021-es beszámolót, pénzügyi jelentést és közösen határozták meg az idei terveket.

Szente Tünde

A Pentele Baráti Kör Civil Egyesület régi és új tagjai: nemhogy fogyna, de létszámában is gyarapszik

A nagy létszámú tagfelvétel egyrészt az egyesület jó hírével, másrészt a közösséghez tartozás felértékelődésével magyarázható. A Pentele Klubházban tartott rendezvény egyúttal alkalmat teremtett az elhunyt társaikról történő emlékezésre. 

Erős kézzel tartja össze az egyesületet Pálinkás Bertalan elnök


A meghitt pillanatokat a számvetés percei követték, Pálinkás Bertalan elnök ismertette a tavaly megválasztott új elnökség összetételét. A titkári teendők ellátására nemrégiben a pentelei kötődésű Kronászt Margitot kérték fel. Az elnök beszámolójában kiemelte Kemény Lajosné Borbála felelős szerkesztő érdemeit a Schlit­terné Nyuli Anna Régi dunapentelei történetek című könyvsorozat újabb kötetének elkészültében, és azok értékesítésében. A ROSTI 190 című kiállításuk 2021. szeptember 29-én nyílt meg, több színvonalas kísérőprogrammal a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. A rendezvény fővédnöke az időközben Kossuth-díjjal kitüntetett Bah­get Iskander fotóművész volt. 

A jelenlévők kézfeltartással hagyták jóvá a javaslatokat és kiegészítéseket 
Fotók: Szente Tünde

Ami pedig az idei teendőket illeti, az évek során követve a hagyományos megemlékezéseket, rendezvényeket, az egyesület június 10–12. között tervezi a Pentele Napok programjait: a borklub szervezésében a kistermelők versenyét, a díjazottakat zenés bállal megünnepelve, de keresztény búcsúban is gondolkodnak, jótékonysági gálával összekötve, neves előadóművészek fellépésével, a pentelei római katolikus templom javára. Idén jelentetik meg a Régi dunapentelei történetek-sorozat záró kötetét. A bennük szereplő néprajzi, helytörténeti fotókból válogatott vándorkiállítás a dunaújvárosi iskolákban kapna nyilvánosságot. Szintén újdonságnak számít a régóta tervezett helytörténeti kalandtúra középiskolások számára, Pentele nevezetességeivel. 
 

A pentelei lokálpatrióták közül Nyíri Miklós a pentelei gólyafészek konstruktőri szerepében is figyelemre méltón vállal feladatokat

A hozzászólások sorát Nyíri Miklós kezdte. Történt ugyanis, hogy Pentele legendás gólyafészke már nem állta ki az idő próbáját, megérett nem csupán a felújításra, hanem az áthelyezésre is. Az elmúlt esztendő elején ez annak rendje és módja szerint meg is történt, s a lakrész olyannyira felkapott lett, hogy versengtek érte a távoli tájakról hazatérő gólyapárok. S mivel az öreg gólyánk időközben megözvegyült, új lakók próbálkoztak beköltözni a puccos fészekbe, amiből némi csetepaté támadt, így újabb keltetőhely létrehozása vált indokolttá. Ehhez kérnék a penteleiek és további szimpatizánsok támogatását. A Pentele Baráti Kör Egyesület Fb-os oldalán tájékozódhatunk ezzel és a más témákkal, programokkal kapcsolatos fejleményekről. 
 

A hivatalos részt vacsora követte, főfogásként Matlag Attila remekével, a bográcsos csülökpörkölttel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában