Olcsó húsnak híg a leve

2022.05.05. 07:00

A fogyasztóvédők jelentése mindenkit óvatosságra int

Magyarországon leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a dísz­világítási füzérek szerepeltek a fogyasztóvédelmi hatósághoz bejelentett, rögzített, veszélyes termékek között – derült ki az Európai Bizottság múlt héten közzétett jelentéséből.

Török Tímea

Lengyelné Bozsányi Barbara a rossz tapasztalataiból tanulva a kevesebb több elvét vallja, és e szerint választ vásárlásai során Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Olcsó húsnak híg a leve – szól a közmondás. Annak a kifejezésére használjuk, hogy ami feltűnően olcsó, az sokszor nem is jó minőségű, és ebben az esetben valahol máshol kérik majd el az árát. Vannak azonban, akik úgy gondolkodnak, hogy ami ingyen van, vagy nagyon olcsó, abban nincs kockázat, azon nem tudnak bukni, nincs sok vesztenivalójuk. De azzal biztosan egyetért olvasónk is, hogy vannak olyan kategóriák, mint például a gyermekjátékok, ahol – ártól függetlenül – nem férhet bele a személyi sérülés lehetősége. 
Az Európai Bizottság számára fontos a fogyasztók védelme, ezért jött létre a Gyorsriasztási Rendszer, amelyben azonnal rögzíthetőek az aggályosnak talált termékek. Ezt követően központi kivizsgálás után szintén a rendszeren keresztül kaphatnak értesítést a termék esetleges visszahívásáról minden egyes országban, megelőzve ezzel azt, hogy a veszélyes termékek eljussanak a fogyasztókhoz. A jelentés – az összeállítást készítő LA Communications szakértője, Bozsó Orsolya szerint – azt mutatja, hogy 2021 során a Gyorsriasztási Rendszer hálózatának általános használata megnőtt a 30 részt vevő ország – az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia – körében. 

A leggyakoribb kockázat a tűzveszély, a termék okozta sérülés, a vegyi anyagok, a fulladás és az áramütés
2021-ben a részt vevő országok hatóságai 2142 riasztást adtak a rendszeren keresztül, illetve 4965 úgynevezett nyomon követési értesítést küldtek. Az öt leggyakrabban jelentett kockázat a termékek okozta személyi sérülés, a vegyi anyagok jelenléte, a tűzveszély, a fulladás és az áramütés volt. 
A veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó nemzetközi Gyorsriasztási Rendszer 2021. évi jelentése szerint az elmúlt esztendőben a gépjárművekre és játékokra érkezett a legtöbb fogyasztói bejelentés. Magyarországon leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a díszvilágítási füzérek szerepeltek a rögzített, veszélyes termékek között – derült ki az Európai Bizottság közelmúltban közzétett jelentéséből. 
A gépjárművek műszaki rendellenességeik, a játékok a bennük előforduló – egészségre ártalmas – vegyi anyagok jelenléte miatt kerültek fel a veszélyes termékek közé. A két termékcsoportot az elektromos készülékek és berendezések követik, amelyek esetében az illetékes hatóságok túlmelegedés okozta gyúlékonysági veszélyeket jelentettek. A koronavírus-járvány folytatódásával a felügyeleti szervek számos védőfelszerelés, különösen a maszkok esetében is jeleztek veszélyeket. 
A hazai fogyasztóvédelem a negyedik legtöbb termékriasztást küldte az uniós rendszerbe 2021-ben. A tavalyi 162 magyar jelzés 55 százalékát villamossági termékekkel, 27 százalékát pedig játékokkal kapcsolatban feltárt kockázatok indokolták. A magyar riasztásokban leg­gyakrabban érintett termékcsoportok az elektromos készülékek (53 eset), a játékok (44), a díszvilágítási füzérek (23), a világítóberendezések (13) és a hobbi- vagy sporteszközök (11 eset) voltak. A magyar fogyasztóvédelem 126 súlyos és 36 nagy kockázatú árucikkre hívta fel a tagállamokban működő társszervezetek figyelmét. A legtöbbször áram­ütés- és tűzveszélyes gyártmányokat szűrtek ki a magyar szakemberek. 
Mivel az online vásárlás egyre elterjedtebb, népszerűbb, az Európai Bizottság új eszközt vezetett be a fogyasztók védelmére, hogy a veszélyes termékek száma csökkenjen az uniós piacon. A brüsszeli testület web crawler, azaz keresőbot elnevezéssel új e-felügyeleti rendszert indít, amely segíteni fogja a nemzeti hatóságokat a nem biztonságos termékek online felderítésében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában