Növényesítés

2022.04.26. 13:00

Nem mindegy, mit ültetünk a paradicsom mellé

Igazi áprilisi az időjárás, hol a nyárit, hol a tél végi arcát mutatja. A kertészkedők már a palánták kihelyezését tervezgetik. A legtöbben nem is gondolnák, milyen sokat számít, hogy mely növények kerülnek egymás mellé, és habár a paradicsom igen megengedő, és számtalan zöldséget, dísz- és fűszernövényt ültethetünk a közelébe, bőven akad olyan növény is, amit jó, ha soha nem teszünk mellé.

Mauthner Ilona/TEOL

2019.07.29. Horváth Ferenc kertje paradicsombokrokkal. Szfvár. Nagy Norbert. Fwjér Megyei Hírlap.

Fotó: NAGY NORBERT

A növénytársítás alkalmazása nagyon jó arra, hogy elkerüljük a növényvédő szerek használatát a kertben, hiszen ha tudjuk, mi mellé mi kerülhet, megvédik, segítik egymást a szomszédos növények, távol tartják a másiktól a kártevőket, de akár a növekedést is serkenthetik. A nektárban gazdag virágok termesztésével például odacsábíthatjuk a beporzókat a kertbe, a nagy levelű növények pedig árnyékot tudnak adni a kisebbeknek. 

Mivel a paradicsomnak számtalan kártevője ismert és a gombás betegségekre is fogékony, bizonyos növénypárosításokkal megóvhatjuk az esetleges károktól és még termékenyebbé tehetjük. Ültessünk a paradicsom mellé például fűszernövényt. A bazsalikom nagyon jó társa a paradicsomnak, mivel számtalan kártevőt képes távol tartani erős illatával. Emellett a jelenlétével a paradicsom ízét is képes javítani. 

A snidlinget is érdemes a paradicsommal együtt termeszteni, mert segít távol tartani tőle a levéltetvet, a fonálférget vagy az atkát. Emellett jól is néz ki, finom és egészséges. A fokhagyma segít elűzni a takácsatkákat, emellett az erős illata elriasztja a többi kártevőt is. 

A petrezselyem kitűnő talajtakaró. Segíti megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így a paradicsom még a forró nyári napokon is biztonságban lehet. Ugyanez igaz a salátára is, ezért tegyünk néhányat a paradicsomtövek közé. Amellett ugyanis, hogy jól is mutatnak együtt, a saláta segít megőrizni a talaj nedvességét, és még a gyomok kialakulását is gátolja. 

Soha ne ültessünk paradicsom mellé káposztát, brokkolit, karalábét, illetve a káposztafélékhez tartozó fajtákat, mert lassítják a paradicsom növekedését és fejlődését. A burgonya szintén ne kerüljön a paradicsom közelébe, mert mindkét növény ugyanazokat a kártevőket vonzza, így csak ártanának egymásnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában