Az állatorvos válaszol

2022.04.21. 13:00

Mire szolgál a nyakörv?

A kutya az emberi társadalom részévé vált, a legtöbb helyen már családtagnak tekintik. Ha bármilyen élőlény egy társadalom részét képezi, akkor el kell fogadnia annak szabályait, különben boldogtalan lesz, hiszen az alkalmazkodás hiányát a társadalom nem tolerálja, és a rangsorban magasabban állók elnyomás útján fogják érvényesíteni az akaratukat.

Brunner Mónika/TEOL

Fotó: Shutterstock

Az elnyomásnak különböző fokozatai vannak, egyik megnyilvánulása az agresszió – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. Ismertette, hogy ennek megelőzése érdekében a kutya alá kell rendelje magát az embernek (nyilván nem minden embernek, hanem a gazdának és a család tagjainak), máskülönben nem fog tudni beilleszkedni a családi hierarchiába, és ez problémákat okoz úgy az ember, mint a kutya életében. 

Nyilvánvalóan, mivel a kutya nem tudatos lény, az ember feladata megtanítani, nevelni őt. A nevelés egyik leghatékonyabb és szükséges módszere az, ha a kutyát már kiskorától hozzászoktatjuk a nyakörvhöz. Minél idősebb az állat, annál nehezebben fogad el új helyzeteket, vagy vesz fel új szokásokat. A nyakörv először zavaró lesz a számára, kezdetben tiltakozni fog, de hamar hozzászokik, főleg, ha valamilyen kellemes dologgal próbáljuk kompenzálni, például jutalomfalatot kap a nyakörv felhelyezése után. 

Bőre hamar hozzászokik az idegen tárgy érzéséhez, és egy idő után már észre sem veszi. A nyak­örvet nem viselő kutyák, ritka kivételektől eltekintve, kezelhetetlenek, és az élet minden területén megnehezíthetik a gazdáik életét, nem lehet például megfogni őket. Ha oltást kell beadni vagy kezelésre szorulnak, elszaladnak vagy harapással tiltakoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában