Rák

2022.04.10. 07:00

Ha időben felfedezik, még gyógyítható

Európában továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú daganatos betegség következtében lakosságarányosan: minden ötödik férfi és minden tizedik nő idő előtt, 75 évesnél fiatalabb korban veszti életét emiatt.

Molnár Emese

Nagylóc Egészségügyi szűrőbusz NNK Nemzeti Népegészségügyi Központ szurobusz szurovizsgalat szűrővizsgálat szürövizsgálat egészség betegség nyugdíjas idős ember orvos doktor kórház 2021.10.04 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Erről számolt be közleményében az Affidea Magyarország a nemzeti rák­ellenes nap kapcsán. 

Április 10-e a nemzeti rák­ellenes nap: fókuszban a betegség megelőzése
Ezt a napot április 10-én tartják a magyar rákkutatás úttörője, dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár születésének napján (aki 1902-ben alakította meg az Országos Rákbizottságot). A rák megelőzésének fontosságára nem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét, de ez a nap kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy még nagyobb nyilvánosságot kapjon a betegség, a hozzá kapcsolódó prevenciós szűrővizsgálatok jelentősége. Az Affidea Magyarország részletezi is a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett szomorú adatokat. 
 

E szerint 2020-ban Magyarországon 66 ezer 874 esetben diagnosztizáltak rosszindulatú daganatos betegséget, és ugyanebben az évben 31 ezer 623 beteg vesztette életét rák következtében. Ma egy magyar férfinál 20 százalék a valószínűsége annak, hogy 75 éves kora előtt meghal valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt, ugyanez a nőknél 13 százalékos. A férfiak között a bőrdaganatokat nem számítva a tüdőrák (17%), a prosztatarák (18%), a vastagbélrák (16%), a hólyag- és veserák fordul elő a leg­gyakrabban, amíg a nőknél az emlődaganat (22%), a tüdőrák (13%) és a vastagbélrák (13%) áll az előfordulási lista élén, ezt követi a méhtest rosszindulatú daganatos megbetegedése és a hasnyálmirigyrák. 
 

A rosszindulatú daganatok felismerését, a szűrővizsgálatokat a legtöbbször valamilyen képalkotó eljárással végzik. Ezzel kapcsolatban dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója elmondta: „Sajnos Magyarországon az emberek kevésbé járnak szűrésre, emiatt is kimagasló a daganatos betegség következtében elhunytak aránya. Minél korábbi stádiumban ismerünk fel egy rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre.” 
 

Az Egészségügyi Világszervezet és Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kidolgozott egy egész Európára vonatkozó ajánlást, az Európai Rákmegelőző Kódexet, amelyben 12 pontban foglalták össze azokat a módszereket, amelyek leginkább csökkentik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Nemcsak a rák megelőzése, hanem az egészségesebb életmód érdekében is szükséges megfogadni ezeket a tanácsokat. 

Életmódváltással csökkenthető a rák kockázata
Forrás: Cseh Gábor

Ne dohányozzunk, kerüljük a dohányfüstös helyeket. Őrizzük meg egészséges testsúlyunkat, mozogjunk naponta. Nagyon sok múlik a helyes táplálkozáson is. Fogyasszunk több teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket, gyümölcsöt. Korlátozzuk a magas kalóriatartalmú ételeket, kerüljük a cukros italokat. 
 

Az ajánlás azt is írja, hogy kerüljük a feldolgozott hústermékeket, korlátozzuk a vörös húst és a magas sótartalmú ételeket. Csökkentsük az alkoholfogyasztást, függetlenül annak típusától. Kerüljük a közvetlen napsütést, és használjunk napvédő készítményeket. Ha olyan helyen dolgozunk, akkor kövessük a munkahelyünk egészségügyi ajánlásait a rákkeltő anyagok és helyzetek elkerülése végett. 

Csökkentsük otthonunk radonszintjét (szellőztessünk gyakrabban). Vegyünk részt a rákmegelőzést célzó vakcinációs programokban (hepatitis B és HPV), illetve rákszűrésen. 
 

A kormány 2018-ban hozta létre a Nemzeti Népegészségügyi Központot, amelynek egyik fő feladatköre a célzott szűrővizsgálatok megszervezése, lebonyolítása az egész lakosságra vonatkozóan. Ingyenes szűrővizsgálatokra is lehetőséget biztosítanak adott korcsoportnak, például emlőszűrésre, méhnyakszűrésre és már vastagbélszűrésre is (az érintettek erről a lehetőségről tájékoztatót, meghívót is kapnak rendszeresen). 
 

A szakemberek felhívják minden érintett figyelmét, hogy éljenek a szűrés lehetőségével, hiszen az időben felfedezett daganatos betegség gyógyítható. 

Címkék#rák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában