Képgalériával

2022.04.11. 07:00

A virágvasárnappal elkezdődött az ünnep

Virágvasárnappal megkezdődött a római katolikus egyházban a nagyhét, amely húsvétvasárnapig (április 17-ig) tart. A nagyhét a római katolikus szertartásrendben az egyházi év szíve, középpontja.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Az ünnep fő részei: virágvasárnap – Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának majd szenvedésének felelevenítése, nagycsütörtök – az utolsó vacsora emlékmiséje, nagypéntek – Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, nagyszombat estéje és húsvétvasárnap – Krisztus feltámadása. 
 

A dunaújvárosi római katolikus közösség – a közelmúlt járványa miatt – utoljára 2019-ben tudta a maga teljességében megünnepelni a nagyhetet. Erre most a dunaújvárosi Krisztus király római katolikus főtemplomban sor kerülhet. 

A helyi közösség nagyböjti felkészülése eredményesen sikerült: a többi között – nagyböjti élelmiszergyűjtés keretében – jelentős mennyiségű tartós élelmiszer adományt tudtak a városi karitász csoport közreműködésével összegyűjteni, rendszerezni és eljuttatni, főként a Kárpátaljáról és Ukrajna más térségeiből megyénkbe menekült rászorulóknak. Virágvasárnap Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának majd szenvedésének felelevenítése történt barkaszenteléssel, és az evangéliumban Krisztus szenvedéstörténetének, azaz a passiónak eléneklésével. Nagycsütörtök a szenvedésre induló Jézus búcsúestje övéivel, az utolsó vacsora emlékezete, a húsvéti szent három nap kezdete, az ünnepi szentmise 18.30-kor kezdődik. Nagypéntek Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, János-passió szenvedéstörténet énekléssel, és a hívők kereszt elé járulásával, e napon a keresztút 15 órakor, a szentmise pedig 16 órakor kezdődik. 
 

Nagyszombat Krisztus feltámadásának ünnepe, a szertartás 18 órakor kezdődik, jó idő esetén feltámadási körmenettel a templom körül. Húsvét vasárnap főünnepi szentmise lesz reggel 9 órai kezdettel. Húsvét hétfőjén reggel fél nyolckor áldoztatással egybekötött igeliturgia veszi kezdetét. 
 

A „négynapos hétvége” teljes időtartama alatt csak hozzátartozói mágneskártyával lesz az urnatemető látogatható a Szórád Márton út felőli bejárattól, naponta 10 és 20 óra között. Nagycsütörtökön még marad a hétköznapi nyitvatartási rend. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában