2022.03.15. 09:00
Kulináris élvezetek a francia konyhából
A majonézes alapú remuládmártás – vagy franciásan remoulade – hazánkban kevéssé ismert, azonban világszerte szívesen fogyasztják halakhoz, tengeri herkentyűkhöz vagy éppen sült húsokhoz.
Fotó: Shutterstock
Ha mártásról esik szó, általában a tartármártás selymes textúrája jut eszünkbe elsőként. Aki vevő az újdonságokra és a különleges ízkombinációkra, annak érdemes azonban kísérletezni, kipróbálni néhány szokatlannak tűnő ízélményt.
A remulád igazán izgalmas mártogatós, textúrája az apróra vágott hozzávalóknak köszönhetően sosem lesz olyan lágy és selymes, mint a hagyományos szószok esetében, azonban éppen ez az egyik olyan tulajdonsága, ami különlegessé teszi. Hogy mi kell hozzá, azt máris mutatjuk.
A tartárhoz hasonlóan ennek az alapját is a majonéz adja. Két főre az alábbi mennyiségű hozzávalókkal számoljunk: fél fej lila hagyma, 2 közepes csemegeuborka, 100 gramm tejföl, 2 evőkanál majonéz, fél evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, fél csapott evőkanál porcukor, valamint ízlés szerinti mennyiségű só, tárkony, bors és rozmaring.
A lila hagymát a megtisztított, lecsepegtetett uborkával együtt finomra vágjuk.
Elkeverjük a tejfölt a majonézzel, a mustárral, a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a hagymát és az uborkát is. Alaposan elkeverjük a mártás hozzávalóit, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ízlés szerint felturbózhatjuk a mártást apróra vágott kapribogyóval vagy zöld fűszerek hozzáadásával. Fogyaszthatjuk sült és rántott halhoz, tengeri herkentyűkhöz.
Tálalhatjuk különféle sült húsokhoz, valamint ideális saláták ízesítésére, sült krumpli mellé mártogatósként is kóstolhatjuk.