Remulád

2022.03.15. 09:00

Kulináris élvezetek a francia konyhából

A majonézes alapú remuládmártás – vagy franciásan remoulade – hazánkban kevéssé ismert, azonban világszerte szívesen fogyasztják halakhoz, tengeri herkentyűkhöz vagy éppen sült húsokhoz.

Héjj Vivien/FMH

Fotó: Shutterstock

Ha mártásról esik szó, általában a tartármártás selymes textúrája jut eszünkbe elsőként. Aki vevő az újdonságokra és a különleges ízkombinációkra, annak érdemes azonban kísérletezni, kipróbálni néhány szokatlannak tűnő ízélményt.

A remulád igazán izgalmas mártogatós, textúrája az apróra vágott hozzávalóknak köszönhetően sosem lesz olyan lágy és selymes, mint a hagyományos szószok esetében, azonban éppen ez az egyik olyan tulajdonsága, ami különlegessé teszi. Hogy mi kell hozzá, azt máris mutatjuk.

A tartárhoz hasonlóan ennek az alapját is a majonéz adja. Két főre az alábbi mennyiségű hozzávalókkal számoljunk: fél fej lila hagyma, 2 közepes csemegeuborka, 100 gramm tejföl, 2 evőkanál majonéz, fél evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, fél csapott evőkanál porcukor, valamint ízlés szerinti mennyiségű só, tárkony, bors és rozmaring.

A lila hagymát a megtisztított, lecsepegtetett uborkával együtt finomra vágjuk.

Elkeverjük a tejfölt a majonézzel, a mustárral, a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a hagymát és az uborkát is. Alaposan elkeverjük a mártás hozzávalóit, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Ízlés szerint felturbózhatjuk a mártást apróra vágott kapribogyóval vagy zöld fűszerek hozzáadásával. Fogyaszthatjuk sült és rántott halhoz, tengeri herkentyűkhöz.

Tálalhatjuk különféle sült húsokhoz, valamint ideális saláták ízesítésére, sült krumpli mellé mártogatósként is kóstolhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában