Szabályozás

2022.02.09. 11:00

Távoltartást mikor rendelnek el?

Kétféle lehetőség 2009. október 1-jétől van annak kezdeményezésére, hogy a bántalmazó meghatározott ideig ne mehessen az áldozat közelébe, ekkor lépett ugyanis hatályba a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény, amely a Büntetőeljárásról szóló törvény szerinti kényszerintézkedésként alkalmazható távoltartás mellett biztosítja az áldozatok védelmét.

i.I.

Büntetőeljárásról szóló törvény szerinti kényszerintézkedésként alkalmazható távoltartás mellett biztosítja az áldozatok védelmét

Fotó: Shutterstock

A témáról egy héttel ezelőtt már írtunk, de Vesztergombiné dr. Kiss Edit további tudnivalókat oszt meg olvasóinkkal. Az ideiglenes megelőző távoltartás, valamint a megelőző távoltartás átmenetileg korlátozza a bántalmazó tartózkodási szabadságát, a tartózkodási hely szabad megválasztásának jogát, szülői felügyeleti jogát, valamint gyermekével való kapcsolattartási jogát, amelynek elrendelése kérelemre vagy hivatalból indult eljárásban történik.

Az ideiglenes megelőző távoltartás (2009. évi LXXII. tv. 6-9.§) a rendőrség által alkalmazott, bántalmazást vagy további bántalmazást megelőző intézkedés. A rendőrség a határozatot azonnal, a helyszínen köteles meghozni, előállítás esetén legföljebb 12 óra alatt. A távoltartás időtartama 72 óra. Célja a családon belüli erőszak, illetve súlyosabb bűncselekmény megelőzése. 

A megelőző távoltartás (13.–17.§) polgári nem peres eljárásban elrendelt a bántalmazást, vagy további bántalmazást megelőző intézkedés. A távoltartás időtartama legfeljebb 60 nap. Célja a családon belüli erőszak, illetve súlyosabb bűncselekmény megelőzése, amelyet a bíróság akkor rendel el, ha az eset összes körülményéből, így például a bántalmazó és a bántalmazott által előadott tényekből lehet következtetni. A bíróság határozata előzetesen végrehajtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában