Adony

2022.02.08. 14:00

Ezúttal a pálinkák voltak porondon a borászoknál

Az adonyi Civil Házban pálinkamustrát tartott pénteken este a Duna menti Szent Orbán Borrend. Huszonketten vitték el a pálinkájukat az eseményre, hogy ott hozzáértők véleményezzék azokat. László Norbert országosan is elismert pálinkaszakember ítélkezett az italok felett.

Agárdy Csaba

László Norbert, amikor a megjelenteket köszöntötte, arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem verseny, hanem értékelés. 

A résztvevők száma talán egy kicsit kevesebb volt a vártnál, nagyrészt borászok hozták el a pálinkájukat. Azt gondolná az ember, hogy a törköly dominált, hiszen a szőlő végtermékét, a préselés utáni törkölyt általában kifőzik a borászok. De a valóság az, hogy nagyon sok volt a gyümölcspálinka, olyan különlegességeket is lehetett véleményezni, mint a birs, vagy a meggy. 

 

Schmidt Attila (balról) és László Csaba. Nem verseny volt, hanem véleményezés Fotó: Szent Orbán Borrend

A mustra után László Norbert, aki gyümölcs profilanalitikus és párlatkészítési technológus, a perkátai Scientia Pálinkapárlat és Gasztrokulturális Egyesület tagja, összegezte a tapasztalatokat. 

– Tizenkét fajta pálinka huszonhat mintáját véleményeztük. A legelső benyomásunk az volt, hogy a két évvel ezelőtti mustrához képest hatalmas a minőségi előrelépés. Lehet, hogy a pálinkakészítők megfogadták az akkori tanácsainkat. Voltak kimagasló termékek, mint például Fülöp Ferencné birspálinkája, vagy Béres Gábor irsai szőlője, amelyek az aranyérmesek közül is kiemelkedtek. (Érdekesség, hogy a mustrára Béres Gábor a mátraaljai Bodonyból érkezett – a szerk.). Voltak hibás pálinkák, de az érmesek domináltak. 

Összességében öt pálinka kapott arany, tizenhárom ezüst és három bronz minősítést. 

Fülöp Ferencné kínálja az aranyérmes birsét Gévai Gábornak, Boldog Józsefnek és Boldog Tamásnak a mustrán Fotó: amatőr

A bírálat húszpontos rendszerű volt és négykategóriás, minden kategóriát 1–5 pontig véleményezték. A kategóriák: tisztaság, gyümölcskarakter, szájérzet és harmónia. 

De, ha már szóba került a bírálati rendszer, talán érdemes tudni, hogy nem csak a húszpontos rendszer létezik. Megkülönböztetünk összehasonlító bírálatot, rangsorolásos bírálatot is. A pontozásos bírálatnál 20 és 100 pontos rendszerrel „dolgoznak” a szakemberek. A termék vagy az alapanyag kiválasztásánál használatos 20 pontos a versenyek gyors és korrekt rendszere, a 100 pontosnál pedig nagyobb felbontással, analitikusan értékelhetők a különbségek. Ami a lényeg: először mindig a pálinka színét szemrevételezik, ezután következik a tisztaság vizsgálata. Majd jöhet az illat, utána pedig az íz kóstolása 

 

Schmidt Attila, a borrend nagymestere elmondta, két éve Fónagy József borrendi tag ötlete volt a pálinkamustra megszervezése. 

– Ez volt a második, mivel tavaly a járvány miatt nem tudtuk megrendezni. A borrend egyik alapvető feladatának az alkoholfogyasztás kultúrájának terjesztését tartja, ezért úgy gondoltuk, jó az elképzelés, és ezért kalandozunk egyet a pálinkakészítés területén is. A bormustra mintájára a borrend biztosította a helyiséget, a poharakat, az ételt. 

Schmidt Attilától megtudtuk, a következő nagy eseményük február 19-én a borrend tisztújító közgyűlése és a gazdanap lesz a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban. Ezúttal a gazdanap nem lesz nyilvános, csak a borrend tagjai vehetnek részt rajta, ennek egy oka van: a koronavírus-járvány. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában