Figyelem!

2022.02.01. 08:00

Bámészkodás miatt is gyakoriak a balesetek

Körmendi Erzsébet

Az útra és a vezetésre koncentráljunk, amikor elhajtunk egy baleseti helyszín mellett Fotó: MW-archív

Fotó: Máté Krisztián

Általános tapasztalat, hogy az utakon történő balesetek vonzzák a közlekedők szemét. A Magyar Közút most mégis arra kér minden autóst, hogy ha nincs szükség vagy lehetőség a segítségnyújtásra, és nem akarnak ők is egy újabb baleset résztvevői lenni, valamint nem szeretnének feleslegesen dugóban ülni, inkább ne hódoljanak ennek a szenvedélynek vezetés közben sem, vagyis ne bámészkodjanak a baleseti helyszíneknél, főleg nem a gyorsforgalmi utakon. 

Gyakran előfordul, hogy egy gyorsforgalmi úton, ha az egyik pályaoldalon baleset történik, akkor a másik oldalon is lelassul a forgalom a vezetés közben bámészkodók miatt. Az így kialakult felesleges torlódások ugyanúgy balesetveszélyesek és rendszeresen okoznak koccanásokat, mint bármely más közlekedési szabály figyelmen kívül hagyása. Ezekből a gyorsforgalmi utakon visszatérő esetekből gyűjtött össze néhány példát az elmúlt pár napból a Magyar Közút a legújabb videójában, ami a cég hivatalos YouTube-csatornáján érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=WM0AAlNz-ko. 

A hasonló torlódások és ebből kialakult balesetek elkerülése érdekében a szakemberek arra kérnek valamennyi autóst, hogy ha nincs szükség az ütközés, vagy koccanás helyszínén segítségnyújtásra, akkor minden esetben csak az útra és a vezetésre koncentráljanak. 

Tartsanak megfelelő követési távolságot az utakon, hogy egy esetleges váratlan helyzetben is időben tudjanak reagálni, és minden esetben a kihelyezett jelzéseknek, az aktuális forgalmi, út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában