Kelesztés, tekerés, csavarás

2022.02.16. 15:00

A látványos, ízletes édességek sorát gyarapítja a jeruzsálemi kalács

Különleges külsejét egy egyszerű csavarásnak köszönheti, a foszlós tészta mellett mégis a látványos küllem az, amivel ma is hódítóútját járja a babka, vagy más néven jeruzsálemi kalács.

Héjj Vivien/FEOL

Illusztráció

Fotó: Laczkó Izabella

Talán elcsépelt kifejezésnek tűnhet, ha azt mondjuk a babkára, hogy egysze­rűen nagyszerű, mégis találó a kifejezés. A foszlós kalács alapját ugyanis egy könnyen elkészíthető kelt tészta adja, a benne lévő töltelék pedig szinte a végtelenségig variálható. 

Nyerő választás a jeruzsálemi kalács azoknak is, akik épp vendégségbe készülnek: a sütemény külleme garantáltan magára vonja az édesség után vágyódó tekinteteket, és egészen biztos, hogy az íz sem okoz csalódást. 

 

Ezúttal egy csokis verziót mutatunk, melynek elkészítési folyamata természetesen a kelt tészta összegyúrásával indul. Mindenek előtt 100 milliliter langyos tejben egy teáskanál cukor kíséretében futtassunk fel egy tasak instant vagy 25 gramm friss élesztőt. Egy nagyobb keverőtálba tegyünk 350 gramm élesztőt, 3 teáskanál cukrot, 1 nagy csipet sót, 1 tojást és 1 tojássárgáját, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is. A hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadunk 100 gramm puha vajat, és kézi, avagy gépi erővel 7-8 perc alatt alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, lefedve kelesztjük 1 órán át, ez idő alatt duplájára nő a tészta. 

 

A csokoládés krémhez összekeverünk 120 gramm olvasztott vajat, 1 csipet fahéjat, 2 evőkanál porcukrot és 3 evőkanál kakaóport. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen körülbelül 30 centiméter széles téglalappá nyújtjuk, majd teljes felületét megkenjük a csokoládés keverékkel. Hosszanti oldala mentén szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel hosszában félbevágjuk a tésztát. A két tésztadarabot a vágott felével fölfelé összecsavarjuk. 

 

Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, és további 30 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve meglocsoljuk 100 milliliter vízből és 50 gramm cukorból főzött sziruppal. 

 

Az ínyencek a csokoládés krém helyett készíthetik mogyorókrémmel, vagy felturbózhatják némi pirított földimogyoróval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában