Uniduna

2022.01.23. 08:00

Szeretne különlegesebb lenni, mint a többi mérnök?

Tanuljon egy olyan szakmát, mellyel nélkülözhetetlenné teheti magát. Anyagmérnöki képzés kevés helyen és kis létszámmal elérhető az országban.

Képzésre és fejlesztésre fordíthatják minden erőforrásukat Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap/archív

Ami ritka az értékes. 

 

Az magyarországi egyetemek szakember kibocsátása nem tudja kielégíteni az ipar elvárásait. Folyamatos a nyomás a képző intézményeken, hogy növeljék az anyagmérnökök számát. Épp ezért biztosítanak lehetőséget a levelező képzésre, hiszen a munkáltatók, akár diploma birtokában is beiskolázzák munkavállalóikat az anyagmérnök kepézésre.

 

De mit csinál az anyagmérnök?

 

Minden az alapanyagokkal kezdődik. Így van ez a műanyag poharak gyártásától az űrkutatásig. Első feladat a megfelelő kiinduló anyag kiválasztása. Ezt követi a gyártási folyamat, technológia megtervezése. A gyártás során a kész termék tulajdonságainak megtartása, javítása mellett a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve folyamatosan finomítják fejlesztik az anyagokat és az eljárásokat. A késztermékek jellemzőinek tesztelése is anyagmérnöki feladat.

A XXI. század kulcs szavai, a fenntarthatóság, környezetbarát technológiák. Korábbi a fejlesztések szinte kizárólag a termelés gazdaságosságára fókuszáltak. Ma a szabályzó környezet és a környezettudatos fogyasztók már az előállítás során felhasznált anyagok, energia szempontok alapján ítélik meg a terméket és az azt készítő vállalatot. A készterméknek pedig lehetőleg újrahasznosíthatónak, vagy környezetbarátnak kell lennie.

Ezek a változások fokozzák az anyagokat és gyártási tulajdonságaikat jól ismerő szakemberek iránti igényt, ami az anyagmérnököknek kínált kezdő fizetéseken is meglátszik.

A minőségellenőrzést, termék auditálást végző, elsősorban külföldi tulajdonú cégek is szívesen alkalmaznak anyagmérnököket, akik bizonyos területekre specializálódva nemzetközi karriert csinálhatnak.

 

Hol tanulhat anyagmérnöknek?

 

A Dunaújvárosi Egyetem a kezdetektől (korábban kohómérnök) foglalkozik anyagmérnök képzéssel. Ma már a fémek és ötvözeteiken túl, a hallgatók tanulnak a műanyagokról, kerámiákról és a kompozit anyagokról is. A közelmúlt újdonsága, hogy megjelentek a nukleáris technológiába bevezető tárgyak.

A jelenleg is kiemelkedő géppark mellett a Paks II beruházás oktatási, fejlesztési központjaként 1,5 Milliárd Ft értékben zajlik az anyagvizsgálati laborok bővítése, fejlesztése.

Új irányként a hozzánk jelentkező hallgatók már megismerkednek a hidrogén technológiával is, mely teljes komplexitásában foglalkozik az előállítás, tárolás, szállítás, felhasználás kérdéseivel.

 

Ha felkeltette érdeklődésedet az egyetem anyagmérnök képzése, akkor látogass el a Felvételi 2022 (uniduna.hu) honlapra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában