Kiskertész

2022.01.06. 15:00

Néhány év türelem virágzó klíviát terem

Tóth B. Zsuzsa

A téli lakás virágdíszei között előkelő helyet foglal el a klívia. 

A Dél-Afrikában őshonos növény virágai tél közepén nyílnak a levelek közepéből kiinduló virágszáron. Lehetnek sárgák, de legtöbbször narancsszínűek vagy pirosak. Mini-, csíkozott levelű egyedeket is vásárolhatunk már, de fontos, hogy a virág teljes egésze mérgező. Kedveli a napfénytől védett, de világos helyet, a földjét trágyázzuk, és legyen az humuszban gazdag. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni, és tavasztól őszig csak mérsékelten öntözzük. Ilyenkor kint lehet a teraszon vagy a kertben, de ne érje tűző napfény. Nem szereti a magas páratartalmat és a túlöntözést. 

A klívia az egyik legszebb, télen virágzó szobanövényünk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Két-három évente ültessük át, amikor már kinőtte a cserepet. Ha azt szeretnénk, hogy virágozzon, télen tartsuk 10 fok körüli vagy alacsonyabb hőmérsékleten, de ne hagyjuk megfagyni. Amikor megjelentek a virágkezdemények, bevihetjük 18 fokos helyiségbe. Ha elvirágzott, vágjuk le a virágszárat, vigyük hűvösre, és újra mérsékelten öntözzük. Virágzás idején ne mozdítsuk el a helyéről a cserepet. Szaporíthatjuk magról, de egyszerűbb dolgunk lesz tőosztással. Az első virágok megjelenésére éveket is kell várni, azonban azt követően akár évente virágzik, ha jól tartjuk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában