Kiskertész

2022.01.06. 15:00

Néhány év türelem virágzó klíviát terem

Tóth B. Zsuzsa

A téli lakás virágdíszei között előkelő helyet foglal el a klívia. 

A Dél-Afrikában őshonos növény virágai tél közepén nyílnak a levelek közepéből kiinduló virágszáron. Lehetnek sárgák, de legtöbbször narancsszínűek vagy pirosak. Mini-, csíkozott levelű egyedeket is vásárolhatunk már, de fontos, hogy a virág teljes egésze mérgező. Kedveli a napfénytől védett, de világos helyet, a földjét trágyázzuk, és legyen az humuszban gazdag. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni, és tavasztól őszig csak mérsékelten öntözzük. Ilyenkor kint lehet a teraszon vagy a kertben, de ne érje tűző napfény. Nem szereti a magas páratartalmat és a túlöntözést. 

A klívia az egyik legszebb, télen virágzó szobanövényünk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Két-három évente ültessük át, amikor már kinőtte a cserepet. Ha azt szeretnénk, hogy virágozzon, télen tartsuk 10 fok körüli vagy alacsonyabb hőmérsékleten, de ne hagyjuk megfagyni. Amikor megjelentek a virágkezdemények, bevihetjük 18 fokos helyiségbe. Ha elvirágzott, vágjuk le a virágszárat, vigyük hűvösre, és újra mérsékelten öntözzük. Virágzás idején ne mozdítsuk el a helyéről a cserepet. Szaporíthatjuk magról, de egyszerűbb dolgunk lesz tőosztással. Az első virágok megjelenésére éveket is kell várni, azonban azt követően akár évente virágzik, ha jól tartjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában