A JOGÁSZ VÁLASZOL

2022.01.22. 16:00

Magánlaksértés elkövetése

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad, elköveti a magánlaksértés bűncselekményét, amely két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A bűncselekmény sértettje bárki lehet. Ennek hiányában, azaz ha a lakás nem áll meghatározott személyek rendelkezési jogosultsága alatt, csak szabálysértés valósul meg. 

Úgyszintén magánlaksértésért felel, aki nem behatol valakinek a lakásába, hanem mást akadályoz meg abban, hogy a lakásába, egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre bemenjen. 

A bűncselekmény csak akkor valósul meg, ha az elkövetési magatartás jogellenes. A bemenetel a lakásba való egész testtel történő bejutás, csak tevékenységgel valósítható meg. A bent maradás passzív magatartás, és mindaddig tart, amíg az elkövető a lakást, egyéb helyiséget vagy a bekerített helyet teljesen el nem hagyja, és csak akkor állapítható meg, ha a bemenetel nem volt jogellenes. Az elkövetési módok közül az erőszak irányulhat személy és dolog ellen egyaránt. A hivatalos eljárás színlelése a sértett megtévesztését jelenti. Az éjjeli elkövetés az éjszakai pihenésre szolgáló idő alatti elkövetést jelenti. 

További elkövetési módok a fegyveres és a felfegyverkezve, valamint a csoportos elkövetés. A lakással rendelkezőnek az akarata ellenére történő bemenetel, illetve bent maradás feltételezi a sértettnek az elkövető előtt félreérthetetlenül kifejezésre juttatott tiltó akaratát. 

A bűncselekmény csak szándékosan követhető el, és tettesként bárki elkövetheti. 

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az otthonát tiszteletben tartsák. A cselekmény védett jogi tárgya a lakás, egyéb helyiség, az azokhoz tartozó bekerített hely zavartalan használatához fűződő érdek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában