Szomorú képet fest az európai madárfajok Vörös Listája

2022.01.24. 13:00

Közelebb kerültek a kihaláshoz

Az európai madarak nemrég megjelent Vörös Listája szerint a kontinens fajai közül minden ötödik veszélyeztetett valamilyen mértékben. A földrészen őshonos fajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya.

duol.hu

A vetési varjú is veszélyben van Fotó: MME/Orbán Zoltán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményben tudatta: a legfrissebb európai vörös lista 544, a földrészen rendszeresen és természetes módon előforduló madárfaj „kihalási kockázatát” értékeli. A vizsgálat nemzetközi kritériumok alapján, az öreg földrész teljes területéről készült. A mostani a negyedik átfogó értékelés 1994 óta, a legutóbbi 2015-ből való. 

A vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása szerint Európában 71 faj (az összes 13 százaléka) esetében közvetlenül fennáll annak veszélye, hogy eltűnnek a kontinensről. 

Az adatok megértéséhez fontos adalék, hogy az állományok nagysága mellett az állományváltozás iránya és mértéke is meghatározó egy-egy faj értékelésekor. 

Ahhoz, hogy egy fajt a veszélyeztetett kategóriába soroljanak, az európai populációnak három generáció alatt minimum 30 százalékkal kell csökkennie. 

Ha a csökkenés nem éri el, de megközelíti ezt az értéket, akkor kerül a faj a mérsékelten fenyegetett kategóriába. Tekintettel arra, hogy az európai madárfajok ötöde (103 faj) szinte kizárólag a kontinensen fordul elő, így ezeknél a regionális adatok egyben a világállományra is vonatkoznak. 

Öt madárfaj került az euró­pai szinten kipusztult kategóriába, ezek közül három (guvatfürj, talpastyúk, fenyősármány) a legutóbbi jelentés óta eltelt hat évben halt ki. 

A szomorú tendenciákhoz Magyarország is egyre nagyobb mértékben járul hozzá: a mezőgazdasági területekhez, illetve az időszakos vizes élőhelyekhez kötődő, sokszor korábban gyakorinak mondott fajok állománya csökken a legnagyobb mértékben. 

Az új vörös listán a fürj például a mérsékelten veszélyeztetett kategóriába került, amíg a vetési varjú két kategóriát is zuhant. Utóbbi madarat európai szinten a kipusztulás fenyegeti, nálunk az állománya a 2010-es évekre stabilizálódott. Romlott a kék vércse európai helyzete, és közelebb sodródott a kipusztuláshoz hazánk emblematikus ragadozója, a kerecsensólyom is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában