Módosítások

2022.01.03. 17:30

Horgászrendváltozás, pontyok telepítése, a naplók és a jegyek

Az elmúlt esztendőben hatvanöt mázsa pontyot telepített a Dunaújvárosi Sporthorgász egyesület a kezelésébe tartozó vízterületekre.

Molnár Emese

Az előző esztendőben hat alkalommal szerveztek haltelepítést Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

A halgazdálkodási joggal felruházott egyesületek kötelesek ötéves halgazdálkodási tervet készíteni, amelyet a Magyar Országos Horgász Szövetségen kívül a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelési Osztálya hagy jóvá – erről ír tájékoztatójában a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület, amely beszámolt arról, hogy az előző esztendőben hogyan alakultak ezek a haltelepítések nálunk. 

Legutóbb 2020-ban készült ez az ötéves terv, amely szerint 2023-ban tízezer darab süllő ivadékot kötelesek kihelyezni, a köztes években (évente) pedig 65 mázsa piaci pontyot kell telepíteni. Tavaly hat alkalommal (márciusban, májusban, júniusban, júliusban, szeptemberben és októberben) szerveztek haltelepítést a Kikötői-öböl és a Felső-öböl területén, összesen 5,6 millió forint értékben. 

A sporthorgász egyesület azt is írja, hogy amennyiben a gazdálkodásuk engedi, akkor idén nagyobb mennyiségben helyeznek ki halat az adott területekre (külön engedély és indoklás alapján). 

Az egyesület az ünnepeket követően január 3-tól fogadja ismét a horgászokat a Gagarin téri irodában. 

Néhány fontosabb, aktuális tudnivalót már most kiemeltek a pecásoknak. Ilyen például az, hogy a 2021-es állami jegy és az éves területi jegyek érvényessége 2022. január 31-én 24 óráig tart. Az új, idei jegyeket január 3-tól lehet megváltani az irodán. 

A 2021-es fogási naplók leadási határideje 2022. február 28-a. Kérik, hogy a fogási naplókat a már megszokott módon, összesítetten, személyesen adják le az irodán az érintettek. 

Módosult néhány ponton a Kikötő-öböl és a Felső-öböl vízterületére vonatkozó horgászrend, egyebek között a kifogott halakról szóló pontnál. Az elvihető hal horgászhelyen történő konyhai előkészítése, feldolgozása tilos. A kifogott, de vissza nem engedhető invazív halat (például törpeharcsát) a horgászat befejeztével köteles a pecás a helyszínről elszállítani, és a megfelelő hulladéktárolóba helyezni. A harcsa megtartható mérete tilalmi időn kívül minimum 60 centiméter, tilalmi időben minimum 100 centiméter (igazodva ezzel a dunai szabályokhoz). A drótszák használata tilos, kivéve törpeharcsa tárolására. A horgász a területi jegy jogosultjaként a horgászat megkezdésével tudomásul veszi, hogy köteles a halőri intézkedések betartására, az ellenőrzés során az együttműködésre, róla (külön jogszabályi feltételek fennállása esetén) a halőri szolgálat ­kép-, video-, hangfelvételt készíthet. A horgászati ­tevékenység során készült felvételeket az adatvédelmi törvényi előírásoknak megfelelően kezelik, az eljárás lezárultát követően megsemmisítik. 

Az egyesület arra is felhívja a figyelmét, hogy a (közép) dunai horgászrend értelmében a Szalki-öböl (kotrás) téli vermelőhelyként van megjelölve, azaz november 15. és február 28. között teljes horgászati tilalom van érvényben. 

A csónakos horgászat a közép dunai-szakaszon november 1. és március 15. között 22 és 5 óra között nem engedélyezett. Öt ilyen kíméleti terület van kijelölve, a pontos koordináták az egyesület honlapján is elérhetők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában