Pattanás-kisokos

2022.01.28. 11:00

El innen a piszkos kezekkel!

„Persze, már megint akkor nőtt ki, amikor fontos esemény van, és fotók készülnek rólam!” – bosszankodhatunk, miután a tükörbe pillantva egy, az arcunkra nem illő piros foltot vélünk felfedezni a bőrünkön.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Varga Zsófia

A pattanások kamaszkorban jellemzők igazán, de nem kizárólag ekkor tűnnek fel: felnőttkorban, nemtől függetlenül is megjelenhetnek egyes kritikus területeken. Az egyik ilyen pont az arcunk – hiszen az rajtunk kívül mindenkinek szem előtt van. Amennyiben ide nőtt pattanásunk, gondoljunk vissza az előző nap(ok)-ra: elhanyagoltuk-e a megfelelő arctisztítást, vagy épp ellenkezőleg, túlzásba vittük azt? Ha egy nap legfeljebb kétszer, gyengéd arcmosóval és langyos vízzel mostuk át a bőrünket, akkor cselekedtünk jól a kozmetikusok tanácsai alapján. Nők esetében kiemelendő: éjszakára tiltott a smink – érdemes a „valódi” arcunkkal ébredni, hiszen így kíméljük arcbőrünket, még akkor is, ha úgy gondoljuk, a párunkat nem, írja a feol.hu.

Számos, háttérben meghúzódó oka lehet a piros foltok kialakulásánakForrás: Pixabay

A pattanásra hajlamosaknál külön önfegyelem gyakorlása is szükséges: a bőrünket minél kevesebbszer érintsük meg, főleg piszkos kézzel! Ugyanígy a kapargatás is tiltott, mivel a szakszerűtlen kezelés – nem steril, nem megfelelő nyomkodás – által elképzelhető, hogy a gyulladást csak még mélyebbre visszük, amelynek következményeként tovább romlik a felület kinézete: pirosodik, hegesedik.

S ha mindez nem lenne elég, bennünk még a szőrtüszőkben élő és faggyúval táplálkozó bőratkák is dolgoznak, amik a tudomány jelen állása szerint egyre nagyobb szerepet játszanak a pattanások kialakulásában. Kiirtásuk nem egyszerű, de lehetséges – azonban sajnos nem otthoni módszerekkel, hanem szakértő segítségével, aki speciális atkaszűréssel tudja felmérni a pontos helyzetet. Hogyan kerülnek a szervezetünkbe az atkák? Leginkább a káros anyagcsere-folyamatok részeként, amikor az egyes anyagok nem tudnak jól kiürülni, ezáltal pedig táptalajt biztosítanak a bacilusoknak, a gombáknak és így az atkáknak is.

Amennyiben a problémát, azaz magát a pattanást a gyökerénél fogva szeretnénk kezelni, törekedjünk a jó komfortérzetre, a stressz és a zsíros – bizonyos érzékenység esetén a magvas – ételek fogyasztásának elkerülésére (ezek a faggyúmirigyek működését negatívan befolyásolják). Emellett pedig éljünk tudatosan: ne csak a kezünket, körmeinket mossuk folyamatosan, hanem az arcunkhoz, vagy az egyéb kritikus bőrfelületeinkhez érintett eszközeinket, tárgyainkat (telefon, ágynemű, sál, napszemüveg) is tisztítsuk meg sűrűbben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában