Állatbarát

2022.01.09. 15:00

A kellő dicséret az egyik legfontosabb a kutyanevelésben

Egyáltalán nem egyszerű feladat megtalálni az arany közép­utat abban a kérdésben, hogyan neveljük kutyánkat. Sokan, sokféleképpen értelmezik a következetesség fogalmát, előfordul viszont, hogy a rossz irányba haladnak, és a kívánt eredmény ellenkezőjét érik el.

Baráth Eszter

Fotó: Peter Foley

Ez is az egyik oka annak, hogy nagy felelőtlenség valakinek ajándékba élő állatot, adott esetben kutyát adni. Azok, akik nincsenek felkészülve a gazdává válásra, az esetek jelentős többségében nem képesek kellően és megfelelően nevelni négylábújukat. Egy neveletlen kutya pedig nagyban megnehezítheti a mindennapokat, rengeteg stresszt okozva ezzel gazdájának, így kapcsolatuk nem lehet felhőtlen és kiegyensúlyozott.

A nevelésbe és az állattal való összeszokásba rengeteg energiát kell fektetni mind a gazda, mind a kutya részéről. Az egyik legfontosabb, hogy minél előbb megtanuljuk észrevenni és megérteni a kedvencünk jelzéseit. Ugyanakkor természetesen éppen ennyire fontos az is, hogy kutyánk megtanulja a tőlünk kapott instrukciók teljesítését.

Mindezek miatt is ajánlják a szakemberek a kutyaiskolákat, ahol a gazdák és az ebek is egyaránt tanulhatnak. Egy tréner számos segítséget nyújthat többek között a hierarchikus viszony kialakításában, az agresszivitás és a félelem legyőzésében, de akár a játékkal kapcsolatban is.

Ez nem azt jelenti, hogy a nevelés és az összecsiszolódás megfelelő lépéseit csak szakértői segítséggel tudjuk teljesíteni, és csak külső támogatással alakulhat ki az egészséges gazda-kutya viszony. Számos dolgot meg tudunk tanítani önállóan is, azonban több fontos dologra is érdemes odafigyelnünk. Külső szemlélőként sok esetben gondolhatja azt az ember, hogy egy kölyökkutyát gazdája túl sokat dicséri, amivel elkényezteti. Ezzel azonban semmi rosszat nem tesz, sőt azt is tanácsolják, hogy eleinte túlzóak is lehetünk. A pozitív megerősítés ugyanis az egyik legfontosabb szempont a kutyák nevelésében. A dicséret megjelenhet simogatás, szóbeli elismerés vagy akár jutalomfalat formájában is. Utóbbival természetesen ne essünk túlzásba, hiszen nem a kutya túletetése a cél, csak az elismerés kifejezése.

A jutalomfalattal kapcsolatban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon, ha a tanítás során ezt a jutalmazási formát részesítjük előnyben, kedvencünk a jövőben nem csak ennek feltételével hajtja-e végre feladatát. Elsősorban a jutalomfalat csak a tanítás során szükséges. Amikor a kutya már ismeri a vezényszavakat, és érti a feladatot, annak ismételt elvégzését nem mindig kell jutalmazni, vagy a falatkát bizonyos időközönként szóbeli dicsérettel, simogatással helyettesíthetjük. Ugyanakkor a feladatok és vezényszavak ismerete után már leginkább az ember és a kutya viszonyán múlik, a négylábú eleget tesz-e gazdája utasításának, de természetesen nem szabad megfeledkezni teljesen a pozitív visszajelzésről.

A nevelés része az is, hogy ha a kutya rosszat csinál, gazdája leszidja. Ezzel kapcsolatban viszont fontos megjegyezni, hogy az ebek csak akkor értik a szidalmazás miértjét, ha az közvetlenül azután történik, amikor rosszat csináltak. Ha például csak este vesszük észre, hogy megrágott, vagy tönkretett valamit, és akkor szidjuk le ezért, már nem fogja érteni.

A nevelésnek természetesen ezen kívül számos spektruma van, amelyek között lavírozva kell megtalálnunk azt az utat, amely számunkra és kedvencünk számára is megfelelő. Ilyen a játékos nevelés, a következetesség vagy éppen az arra való tanítás, hogy már abból tudja, mit szeretne gazdája, hogy éppen milyen hangsúllyal ejti ki a nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában