Dunaújváros

2022.01.13. 07:00

A gyalogátkelőkhöz érve

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak van elsőbbsége. Ezzel felesleges bármiféle vitába bonyolódni, feketén-fehéren rögzíti a jogszabály.

Molnár Emese

A gyalogosnak is ugyanúgy figyelnie kell átkelésnél Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Kár idegeskednünk, morgolódnunk azért is, mert egyesek még arra sem méltatják az autóst, hogy legalább elnézzenek felé, meg tud-e állni, megadja-e az elsőbbséget. 

 

Mint azt Németh Miklós alezredes, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője vázolta, az elmúlt években sok baleset történt városunkban a gyalog­átkelőhelyek környékén, ami az oktatott elsőbbségadási szabályok tükrében érthetetlen. 

 

– Amikor vezetni tanul valaki, akkor azzal a szabállyal kezdenek már a legelején, hogy a gyalogátkelőhelyen a gyalogosnak van elsőbbsége, mégis, mindennek ellenére gyakorta előfordulnak ebből közlekedési balesetek. A leg­gyakoribb ok, hogy a vezetők nem kellő körültekintéssel közelítik meg ezeket az átkelőket – mondta az alezredes. 

 

Az elsőbbségi jog akkor is igaz, ha osztatlan úttestről beszélünk, annak bármely oldaláról érkezve elsőbbsége van a gyalogosnak. Természetesen egyetlen kivételes helyzet van, amikor bizony a gyalogos sem léphet le: a megkülönböztető jelzést használó járműveket, így a mentőket, a rendőröket, a tűzoltókat neki is el kell előbb engednie. 

 

Egy korábbi interjúban már beszéltünk arról, hogy a jog a gyalogosra is ró terhet, hiszen ő csak úgy léphet a gyalogátkelőre, hogy ne zavarja a közúti forgalmat. Ennek az a fő üzenete és célja, hogy bár neki van elsőbbsége, de egy baleset során ő a legvédtelenebb, ezért a saját biztonsága érdekében neki is ugyanúgy figyelnie kell az áthaladás előtt. 

 

– Nyilván, a legnagyobb felelőssége a vezetőknek van, hogy óvatosan, mérséklet sebességgel, a látási viszonyoknak megfelelően közelítsék meg a gyalogátkelőket. Ha ezeknek nem tesz eleget, és például azért nem tud időben megállni, mert csúszós az út, akkor is ő lesz a felelős a balesetért – hangsúlyozta Németh Miklós. 

Többféle figyelemfelhívó eszköz és berendezés jelzi a gyalogátkelőhelyeket

 

Városunk több gyalogátkelőjét emelték ki valamilyen figyelemfelhívó eszközzel és berendezéssel. Ilyenek például az okoszebrák, amikor villogó LED-fények jelzik, ha áthalad rajta valaki. Vannak olyan helyszínek, ahol sárga keret szegélyezi a gyalog­átkelőt, de az útburkolat felfestései, a bordázott csíkok is mind azt jelzik az autósoknak, hogy veszélyt jelentő szakasz következik. 

 

– Több városban, például Sopronban és Tapolcán a gyalogátkelőhelyeket szintben is megemelik, mintegy 20-25 centiméterrel az út felületéhez képest. Ez a megoldás az úgynevezett forgalomlassító technikák közé tartozik, és véleményem szerint nagyon hatékony, a szituációk veszélyességét nagymértékben redukálja. Ezt támogatandónak tartom, hiszen az autósnak mindenképpen csökkentenie kell a sebességét – magyarázta az alezredes. 

 

Ilyen megemelt gyalogátkelő nincs nálunk. Németh Miklós szerint a Dózsa György út és a Semmelweis utca kereszteződésénél lévő gyalogátkelőknél nagyon indokolt lenne egy ilyen kivitelezés. 

 

Viszont a forgalomlassító technikára van példa városunkban is, ezeket a köznyelv „fekvőrendőrnek” hívja. Ezek általában a lakosság kérésre kerülnek ki, amelynek szükségességét a közút kezelője értékeli. Olyan helyekre teszik ki, ahol a forgalom lassításra szükség van. Számos oka lehet, például biztosítani a lakók nyugalmát, vagy felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy olyasmi (kanyar, kereszteződés) következik, ami indokolja a lassítást. Ilyen például a Pincesor tetejénél kihelyezett fekvőrendőr, ami a lefelé menő forgalom számára szól, hogy ne nagy sebességgel haladjanak tovább az úton. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában