Orchideák

2022.01.25. 16:00

A gondozást többszöri virágzással hálálja meg

Nagy sikerélményről számolt be olvasónk, hosszú évek óta először tudta újra virágoztatni az orchideáját.

M. I.

Fotó: Varga Zsófia

Mint mondta, nagyon szereti ezt a cserepes növényt, időről időre vásárol is belőle. A lenyílt virágokból már vagy tíz cseréppel is van. Néha-néha, kéthetente alaposan megöntözte a virágait, de nem sokat foglalkozott velük. Egyik nap azt vette észre, hogy szinte mindegyik új hajtásokat, rajtuk bimbókat növesztett, írja a teol.hu

Bár sokan úgy hiszik, az orchidea érzékeny növény, az igazság az, hogy gondozása pofonegyszerű, és ha betartunk néhány szabályt, a növény ezt meghálálja, és előfordul, hogy évente nemcsak egyszer, de kétszer-háromszor is virágba borul, mondta az általunk megkérdezett kertész. Az orchideának szüksége van fényre, különösen a reggeli napfényre, így érdemes olyan helyet keresni neki, ahol ezt megkaphatja. Sötétben nem érzi jól magát, ahogy a túl sok napfény sem tesz jót neki. 

Az orchideát nem kell gyakran öntözni, elég hetente, kéthetente, ha lehet, esővízzel. Amennyiben az otthoni víz kemény, tegyünk a vízből egy öntözőkannába, hagyjuk állni két-három napot, és azzal öntözzük. Fontos a víz hőmérséklete is, a hideg vizet nem szereti, mert a gyökerei könnyen „meghűlnek”. Ami a hőmérsékletet illeti, általában a 17–22 fokot szereti, de néhány fajta ennél hűvösebben érzi jól magát. 

Kétévente érdemes átültetni a növényt, akkor, amikor éppen nem virágzik. Ehhez orchideák számára kifejlesztett virágföldet kell használni. A régi földet dobjuk ki. Az átültetés során nem szabad túl nagy kaspót használni, ha így teszünk, a növény gyökérzete és nem a levele, virágai indulnak növekedésnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában