Dunaújváros

2021.12.27. 11:30

Ügyelnek a rendre, biztonságra

Az Adventi forgatag december elsején kezdődött, és a rendezvényt a helyi polgárőrök biztosították. A Pannon Polgárőrséget bízták meg az Városháza téri program biztosításával.

Kállai Félix

Fekete Mihály, a rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának osztályvezető-helyettese köszönte meg a munkát  Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

A feladat nagysága miatt bővebb létszámra volt szükség, ezért a Dunaújvárosi SZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola rendvédelmi tanulóit hívták segítségül, akik ezt a feladatot a közösségi szolgálat keretén belül teljesítették. Az érettségi előfeltételeként ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük a tanulóknak, ez a felkérés pedig a gyakorlati ismereteiket növelte. 

 

A 22 napos rendvédelmi munka után a résztvevőket a polgármesteri hivatalba várták egy köszöntő ünnepségre december 22-én délután négy órára. Elsőként Fekete Mihály, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság rendőr alezredese, majd Varga Éva, a Pannon Polgárőrség titkára mondott köszönetet a rendvédelmi tanulóknak. Dicsérték a 18 fiatalt a lelkesedésükért és a szolgálatuk minőségéért, mert megállták a helyüket a forgatagban, és a gyertyagyújtásoknál is. Köszönetképpen az MMK és a hivatal ajándékait kapták meg, majd egy kötetlen pizza parti kezdődött a polgárőrség jóvoltából. 

Gazsi Georgina, Juhász Szebasztián és Gyalus Tamás

Elsőként egy ismerőssel beszéltünk a rendvédelmi munkáról. Juhász Szebasztián (speciális olimpikon, tornász, aki a 2019-es Abu Dhabiban és Dubajban megrendezett Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett) szívesen mondta el az élményeit. 

 

– Próbaidős polgárőrként nagyon sok tapasztalatot szereztem. Több kollégával voltam járőrszolgálatban, akik segítettek mindenben. Most megtapasztalhattam, hogy milyen lesz majd polgárőrként tevékenykedni. Láthattam, hogy különböző esetekben hogyan kell intézkedni. Szerencsére nem volt komolyabb esemény, egy-két esetet leszámítva rendben zajlott az adventi forgatag. Ezeknél az eseteknél rádión hívtam a polgárőr kollégákat és feltartóztattam a renitenst. Szerencsére egyszer sem kellett rendőrt hívni. Nagyon élveztem a szolgálatot. 

 

Ezt követően Gyalus Tamáshoz fordultam azzal a kérdéssel, hogy miért jelentkezett a rendezvény biztosítására. 

 

– Tizenharmadik osztályos vagyok, most fogok érettségizni és sokszor segítettem már a rendőröknek, de ilyen jellegű feladatom még nem volt. Kíváncsi voltam, hogy állom meg a helyem éles helyzetben. Az elméleti képzés sok mindenre felkészített bennünket, és jó alapot adott ahhoz, hogy helyt tudjunk állni ebben a szolgálatban. Pár nap híján három hetet szolgáltam, napi 3 órát, de feltartóztatások alkalmával belecsúsztunk az öt órába is. 

 

Számomra meglepő, ha egy hölgy rendvédelmi szakmát választ, ezért a tizedikes Gazsi Georginához fordultam és a miértre kerestem választ. 

 

– Már kiskoromban is csodálattal néztem fel a rendőrökre. Vannak rendőr ismerőseim, akik mondják, hogy kemény ez a szakma, a civil élethez képest itt többet kell bírni. Nekem ez tetszik benne, hogy a személyiségünket erősíti a hivatás. Bár a szolgálat során egy picivel volt több jogosítványunk, mint az ünneplőknek, a szavunknak súlya volt, mert a szolgálati ruha rajtunk volt. Ezt tisztelték az emberek, éppen ezért fokozottabban kellett figyelni a beszédünkre és a kiállásunkra, hogy ne hozzunk szégyent a tekintélyünkre. 

 

Üdítő volt ennyi fiatalt látni, akik lelkesedtek ezért a munkáért. A későbbiekben, ha már élesben dolgoznak, rájuk bízhatjuk magunkat, igazán jó kezekben leszünk. 

Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában