Az állatorvos válaszol

2021.12.20. 11:00

Túleheti-e magát a kutya?

Az ünnepi időszakban megnő az emberek élelmiszer-fogyasztása, ezáltal a házi kedvencek táljába is gyakran jut több étel, hadd legyenek ők is boldogok.

Brunner Mónika

2021.08.25. A büntetés-végrehajtás „kölyökkutya programjában” tenyésztett 10 hetes németjuhászokat a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben képzik ki Fotón: László a hat kölyök kutya kiképzője Pálhalma Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE DUnaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A húsevő állatok, főleg a kutyák, szerencsések abból a szempontból, mert túlevés esetén könnyen kihányják az ételt. Ez nem jelent feltétlenül betegséget, sőt, nem ritka, hogy az emésztetlen ételt újra megeszik, esetleg alaposabban megrágva. Ha azonban hányással nem szabadulnak meg a feleslegtől, az elfogyasztott ételtől függően különböző emésztőszervi problémák jelentkezhetnek – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa. 

Gyakori a gyomorirritáció, esetleg gyulladás, amikor az állat többször is hány, (gyakran nem csak ételt) és ez eléggé megviselheti. Különösen a fűszeres és tartósítószeres élelmiszer okozhat ilyen problémát. Jó tudni, hogy az emberi élelmiszerekben egyik leggyakrabban használt tartósítószer, a nátrium benzoát (sodium benzoate), allergizáló, toxikus, más vegyületekkel együtt esetleg rákkeltő hatású, az egyes húsokban lévő nitrinek (pác) pedig úgyszintén. 

A bélbe jutva, a nem megfelelő (túl sok, túl zsíros, fűszeres, vegyszeres) táplálék banális hasmenést, vagy következményes bélgyulladást is okozhat. Mivel a szervezet így próbál megszabadulni a káros anyagoktól, a hasmenést nem szabad különféle gyógyszerekkel megakadályozni, legalábbis nem az elején. Ismétlődő hányás és hasmenés esetén javasolt állatorvoshoz fordulni, főleg, ha az állatnál bágyadtság, gyengeség is jelentkezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában