Baracs

2021.12.27. 15:30

Karácsonyi varázslat volt, harmonikával és gitárral

A zene és a lélek kapcsolódott össze december 23-án este a baracsi faluház kultúrtermében, ahol Kiss Péter harmonikás és barátai, Sterner András (klarinét), valamint Horváth János (Digitál Együttes, gitár) játékával hangolódhattunk a közelgő karácsonyi ünnepekre.

Horváth László

A Sterner András, Kiss Péter és Horváth János alkotta zenei formációt máskor is örömmel hallgatnánk  Fotók: a szerző

 Kiss Péter harmonikajátéka nem ismeretlen szűkebb és a tágabb környezetben. A baracsi születésű fiatalember Dunaújvárosban kezdte tanulmányait Juhos Melinda tanárnőnél. 2016-ban felvételizett a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumba, ahol Kéméndi Tamás tanítványa lett. 2020-ban felvételt nyert a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumba, ahol Ivano Battiston professzortól tanul. Olyan helyeken mutathatta meg tudását, mint a Virtuózok színpada, a pécsi Kodály Központ, s játszott Zágrábban, Újvidéken, La Vernában és Moszkvában is. Számos eredményt tudhat maga mögött, a többi között 2016-ban Nívódíjat, 2019-ben pedig Rotary Díjat, valamint Baracs Ifjúsági Kitüntető Díjat vehetett át. A szülőfalujában most adott karácsonyi koncerten barátaival lépett színpadra. Műsorukban nemzetközi kalandozásra hívták a hallgatóságot, amelyben közismert dallamos darabokat játszottak. 

 

Kiss Péter harmonikajátékát Sterner András klariné­ton támogatta, aki a mágocsi zeneiskolában kezdte tanulmányait, majd a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium klarinét tanszakán folytatta Radics Miroslav növendékeként. Számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt Budapesten, Győrben, Szerbiában, Horvátországban és Olaszországban, ezeken előkelő helyen végzett. Tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán folytatja Varga Gábor tanszakán. 

Rózsa Zita és Jáger Viktória angyali hangja is varázslatos volt

 A harmadik zenei barátként a dunaújvárosi Digitál Együttesből Horváth János csatlakozott a formációhoz. A több évtizedes hazai és nemzetközi sikerekkel rendelkező zenészt nem kell bemutatni Dunaújváros és környékének. Az előadás során Kiss Péter arról sem feledkezett meg, hogy hálával gondoljon a Baracson eltöltött iskolai évekre, a fellépésekre, így kérésére színpadra lépett egy dal erejéig Rózsa Zita és Jáger Viktória, a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjai. A koncert után Kiss Péter lapunknak elmondta, otthon játszani mindig nagy izgalom és öröm. A tanulmányai befejezése után koncertezni és tanítani szeretne. 

A műsor utáni vastapsot jó érzéssel fogadta a két zenészbarát

 

Várai Róbert polgármester elmondta: – Nagyon büszke vagyok, remek koncertet hallhattunk, nagyszerű muzsikusok felejthetetlen hangulatot varázsoltak színháztermünkbe. Pétert kis kora óta ismerem, mint ahogy itt mindenki, ezért is különleges a mai fellépés. Saját álmai válnak valóra és egyúttal megvalósítja az enyémet is, mégpedig, hogy minőségi kultúrával töltsük meg faluházunk színpadát és nézőterét. Baracson sok tehetség van, hiszen több kimagasló tudású zenészünk is van, de vannak színjátszóink, versmondóink, és természetesen innen indult útjára a magas szintű és környéken méltán híres gyermek-néptánc is, most már felnőtt tagokkal. Reméljük, Kis Péter hagyományt teremtett karácsonyi fellépésével, és minden évben visszatérően hallhatjuk, és ha kell, veszünk még székeket, hogy beférjünk a sportcsarnokunkba is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában