Életstílus

2021.12.12. 10:00

Gyógyteák hidegebb időszakra

A napokban beköszöntött a téli időszak, egyre többen náthásak a gyerekek között is. A változékony időjárás és a közösségben könnyebben terjedő kórokozók miatt érdemes a kicsik immunrendszerét felvértezni, és mi mást is ajánlhatnánk erre a célra, mint az évszázadok óta bevált gyógynövényeket?

Tóth B. Zsuzsanna

A gyógytea könnyen elkészíthető házilag Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta szerint érdemes otthon tartanunk citromfűteát, mert nagyon jó vírusölő és nyugtató hatású. 

 

– A gyerekek esetében mindig finom ízű, úgynevezett élvezeti teával, teakeverékekkel indítsuk a teázási időszakot. Virágos-illatos vagy gyümölcsös, piros bogyós, de mindenképpen gyengéd aromájú teakeveréket válasszunk. Próbálgassuk, melyik íz jön be a gyereknek, és mi az az illat, íz, amit zsigerből elutasít. A másik tipp, hogy lehetőleg szűrjük le a teát, ne ússzon benne semmi darabos, ami elveheti a kedvét. Használjunk erre a célra textilzsákot vagy papírfiltert. Fontos, hogy mi magunk mutassunk jó példát, teázzunk együtt a gyerekekkel. Jó, ha minél előbb megszokják a gyógytea ízét, de 12 éves kor alatt bizonyos gyógyteák nem adhatók. Ennek az az oka, hogy gyerekekre vonatkozó hatásvizsgálatokat nem végeztek, így ebben a témában kevés a tudományos ajánlás. Általános szabály, hogy kerüljük az erős hatású gyógynövényeket, például a borsmentát, csalánt, szen­nát, orbáncfüvet. A kamillára sokan allergiásak, ezért kétéves kor felett óvatosan kóstoltassuk. Az erős illóolaj-tartalmú gyógynövényeket vagy készítményeket (ilyen például a levendula) külsőleg is csak hígítva alkalmazzuk. Élénkítő, koffeines fekete teát, zöld teát egyáltalán ne adjunk kisgyerekeknek – mondta. 

 

 

A gyógytea könnyen elkészíthető házilag Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában