Azért, hogy biztonságban legyünk az ünnepek alatt

2021.12.23. 11:30

Alkoholt csak mértékkel, és mindig legyünk kellőképpen éberek

Az év végi ünnepek, legfőképpen a szilveszter lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit kieresszük a gőzt, megpihenjünk és szórakozzunk a család, a barátok társaságában.

Molnár Emese

A legfontosabb, hogy ne fogyasszunk mértéktelenül alkoholt, legyünk figyelmesek és éberek, és ha veszélyben érezzük magunkat, kérjünk segítséget Fotó: Pixabay

Mindezt persze tegyük biztonságos keretek között, ehhez pedig a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának kiemelt főelőadója, Szentes Marianna alezredes szolgál néhány tanáccsal. 

Óvatosan a tűzijátékokkal! 

Szilveszter estéje az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Fontos, hogy a balesetek elkerülése érdekében csak működési engedéllyel rendelkező üzletből, legális árusítóhelyről vásároljunk pirotechnikai eszközt, olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása, és nem járt le a szavatossági ideje. 

Tároljuk ezeket megfelelő körülmények között (gyermekek elől gondosan elzárva), és csak a rendeletben meghatározott időszakban használjuk fel a szabadban, a kezelési útmutatóban leírtak szerint. 

Ha lehet, ne egyedül! 

A szilveszteri önfeledt bulizás során is figyeljünk oda néhány dologra, amivel elkerülhetjük, hogy bűncselekmény áldozatává váljunk. Mint azt Szentes Marianna kiemelte, mindenképpen tegyünk félre pénzt taxira vagy sofőrszolgálatra, így nem kell a sötét utcán sétálnunk. Ne menjünk egyedül bulizni, csatlakozzunk a baráti társaságunkhoz vagy családtagjainkhoz. Ha az éjszaka folyamán úgy döntünk, másik helyen folytatjuk a szórakozást, annak helyéről értesítsünk egy hozzátartozót vagy ismerőst legalább üzenet formájában (hogy ha bármi baj történik, tudják, hogy hol keressenek). 

Értesítsünk egy közeli ismerőst arról, ha éppen máshol folytatjuk a bulit

Sajnos azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak olyan italt fogyasszunk, amelyet előttünk bontanak ki. Ne hagyjuk a poharunkat őrizetlenül, ugyanis bárki kábítószert tehet bele. Ha mégis azt érezzük, hogy rosszul vagyunk, ájulás-közeli állapotot tapasztalunk, azonnal kérjünk segítséget a szórakozóhely személyzetétől vagy barátainktól. 

Csak ha nekünk is jó! 

A zsúfolt közegben megnő a szexuális zaklatások kockázata is. Soha ne menjünk a tömeg közepére, inkább maradjunk annak a szélén, hogy gyorsan és zavartalanul el tudjuk bármikor hagyni a területet. Házibulikban és szórakozóhelyen szívesen ismerkedünk, flörtölünk. Amennyiben azonban valaki nem úgy közeledik hozzánk, ami nekünk jó, vagy túlságosan tolakodó, agresszív, azonnal jelezzük szóban és gesztusokban is. Lépjünk el tőle, toljuk el magunktól, ha pedig szükséges, kérjük a környezetünktől segítséget. Kerüljük az egyedüllétet, ne menjünk egyedül a mosdóba, zegzugos folyosókra, hiszen bárki utánunk jöhet, és bántalmazhat bennünket.

Hallgassunk a megérzéseinkre, ha valaki valami miatt nem szimpatikus számunkra, ne közelítsünk felé, tartsuk a távolságot. A legfontosabb, hogy ne fogyasszunk mértéktelenül alkoholt, legyünk figyelmesek és éberek, amennyiben pedig veszélyben érezzük magunkat, ne féljünk segítséget kérni. Végül, de nem utolsósorban saját és mindannyiunk védelme érdekében a szabadtéren és zárt térben tartandó programoknál is tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában