jog

2021.12.04. 14:00

A függőben tartás előnyei

Az egyik előnye, hogy a függőben tartás a vevő tulajdonjogának bejegyzését a teljes vételár kifizetéséig meggátolja.

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nejron Photo

A vevő részére pedig biztosítja, hogy a vételár kifizetése esetén tehermentes tulajdont szerezzen, illetve más személy őt megelőzően ne szerezze meg az ingatlant.

Ezt a hatást a függőben tartás úgy éri el, hogy a széljegyen függőben tartott bejegyzési kérelem mint elintézetlen széljegy megakadályozza a később érkezett kérelmek elintézését, amíg a függőben tartott kérelem elintézésre nem kerül.

A földhivatal ugyanis a széljegyen lévő kérelmeket iktatásuk, azaz érkezésük sorrendjében intézi. Ezért a függőben tartott tulajdonjog-bejegyzési kérelem érkezését követően beérkezett további kérelmeket sem intézi, amíg a tulajdonjog-bejegyzési kérelem függőben van.

Előnye, hogy a függőben tartás a végrehajtási jogtól is véd.

Ha a függőben tartott tulajdonjog-bejegyzési kérelem széljegyzését követően végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelem érkezik az eladóval szemben, az nem kerül elintézésre, amíg a függőben tartás megelőzi. Ha végül a függőben tartás alapján a vevő tulajdonjogát bejegyzik, akkor a földhivatal a végrehajtási jog iránti kérelmet el fogja utasítani. Ekkor ugyanis már nem az eladó lesz a tulajdonos.

A függőben tartással való eladás hátránya lehet, hogy a függőben tartást legfeljebb 6 hónapra lehet kérni.

Amennyiben 6 hónapon belül a tulajdonjog-bejegyzési engedély nem kerül benyújtásra, a földhivatal a széljegyet törli, és nem fogja bejegyezni a vevő tulajdonjogát. Tehát a függőben tartásos eladás akkor használható, ha a teljes vételár 6 hónapon belül kifizetésre kerül. Így a tulajdonjog-bejegyzési engedélyt a földhivatalhoz be lehet nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában