piac

2021.12.04. 08:00

A bejgli sütésére várva

Bőséges halkínálat: az élő pontytól a lazacig

Agárdy csaba

Mondhatnánk, vihar előtti csend volt tegnap a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, vagyis még nem szökött fel a karácsony előtti nagy vásárlási láz, a raktározás kezdete is úgy tűnik, odébb van.

Ezúttal leginkább a halakra, a dióra és a mákra koncentráltunk. Nem véletlenül, hiszen a karácsonyi ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a halas ételek és a bejglik – diósak vagy mákosak – sem. (Persze ma már többféle ízesítés létezik, de a klasszikus a diós és a mákos.)

No, de hogyan is állunk a halak terén? Az élő pontyért, amiből ilyenkor a legtöbb fogy, kilónként 1390 forintot kell fizetnünk, a szeleteltért pedig 2390 forintot. Némi pluszpénzért megpucolják, szeletelik, vagy akár ki is filézik a halat a piaci boltban. A szürkeharcsa filéjét 5200 forintért vehetjük meg, természetesen egy kilogrammról beszélünk. Az ünnepre szánt különlegességek közül a garnélarák kilója 8100, a lazacé 7200. De sült pisztráng is kerülhet az asztalunkra, ennek ára egészen elfogadható, 2950 forintért kínálják kilóját.

Dióból és mákból is volt bőven, tehát aki bejglit akar süt­ni, nyugodt lehet, alapanyagból nincs hiány.

A dió árában meglehetősen nagy a szórás, hiszen – ahogy képünk is bizonyítja – 3300 forintért is hozzájuthatunk egy kilóhoz, de általában 4200 és 4500 forintért árulják.

Mákból a legolcsóbb tegnap délelőtt 1600 forint volt, de a legtöbb standon 2000 forintot kérnek el egy kilogrammért.

Télvíz idején nagyon fontos a vitaminbevitel. Az egyik legjobb „alanyunknak”, az almának 250 és 550 forint között mozog kilója. Déligyümölcsből sincs hiány. Mandarinból egy kilót már 290 forintért is hazavihetünk, de 1300-ért is. A narancs 400 forintnál kezdődik, és a legdrágább sem több 600 forintnál. Annak ellenére, hogy decembert írunk, szőlő is van bőven, és nemcsak import. Rozé szőlőt már 680 forintért kaphatunk, de a „csúcskategóriásnak” 1200 forint kilója.

Karácsonyi csecsebecséből is nagy a választék

Az adventnek megfelelően rengeteg a karácsonyi csecsebecse, a gyertya, az adventi koszorú, az ajtódísz, a grincs, különböző méretben és minőségben. Ennélfogva árban is széles a skála. Ugyanúgy, mint a szaloncukor és a praliné esetében. ACs

Dióból sincs hiány a piacon, de nagy a szórás az árakban

Ezek is érdekelhetik