KÖZELEG AZ ADVENT

2021.11.22. 11:00

Ünnep előtt sokan nagytakarítanak, és csak aztán díszítenek

Hamarosan megkezdődik az adventi időszak. A karácsonyvárás idején a lakás feldíszítését a legtöbb családban nagytakarítás előzi meg. Van, ahol családon belül megoldják a nagy munkát, máshol segítséget kérnek hozzá. Ma már nagyon sok cég, vállalkozó közül lehet választani, akik kérésre házhoz mennek – írja a teol.hu.

Mauthner Ilona

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Mindig nagy lelkierőt kell gyűjtenem ahhoz, hogy nekiálljunk a nagytakarításnak – mondta Horváth Béláné, Erika. – Szerencsére van segítségem, hiszen a két lányom már abban a korban van, amikor ablakot pucolni, ajtót mosni, porszívózni is tudnak, Lilla 17, Sára 15 éves. Évente kétszer „nyaljuk körbe” alaposabban a lakást, egyszer húsvét előtt, tavasszal, majd november közepén, készülve a karácsonyra. Addig nem is rakjuk ki a karácsonyi díszeket, az esti világítást, amíg rend nincs, így mindig igyekszünk minél korábban végezni a nagytakarítással.

– A közelgő munkára jobb lelkileg is felkészülni, és nem hagyni, hogy baljós árnyként lebegjen az ember feje felett heteken keresztül. Éppen ezért tűzzük ki az időpontot. Mondjuk legyen jövő szombat. Az addig tartó idő pedig lehet a ráhangolódás időszaka – tanácsolta Berlinger Ferencné bátaszéki háziasszony. – Kevés férj akad – legalábbis az ismeretségi körömben –, aki szívesen tisztít ablakot; már az is segítség, ha nem zsémbeskedik a takarítás okozta felfordulás miatt – tette hozzá.

– Legyen tervünk. Ami viccesen hangzik, mert miért kellene olyan alapvető dolgokat is megtervezni, mint a takarítás. De terv nélkül az ember könnyen jár úgy, ahogyan én szoktam, hogy észreveszek ezt is, azt is, belekezdek a fiók selejtezésbe, a téli-nyári ruhák átpakolásába, közben odateszek egy mosást, és hipp-hopp, máris délután van, de még egyetlen szoba sincs befejezve – mondta Horváthné Simon Teréz. Hát ezért kell a terv. Ha nagy munkák várnak, mint az ajtó- és ablakmosás, amelyekről tudjuk, hogy elviszik a nap nagy részét, akkor azok mellé már csak egy alaptakarítást és függönymosást tervezzünk, az este pedig legyen a pihenésé.

Jól jöhet a pénzen vett segítség is

Aki sokat dolgozik hét közben, vagy már nem annyira fiatal és nincs segítsége, vagy csak egyszerűen megengedheti magának, az kereshet hivatásos takarítót is. Évente egy-két alkalommal, a nagytakarításkor belefér a fizetett segítség. Mindenkinek van olyan ismerőse, akihez jár valaki takarítani, innentől már csak szervezés kérdése, hogy hozzánk ki jöjjön. Ebben az esetben kétféle megoldás is lehet: az egyik, ha teljesen rábízzuk az illetőre a takarítást. Ez drágább, de semmi dolgunk nem lesz. A másik, ha ketten állunk neki, a takarítónő a takarítási munkákat, ablakpucolást, a háziasszony pedig a rendrakást végzi. Sajnos ez utóbbi olyasmi, amit általában senki más nem tud megcsinálni helyettünk. Ami biztos, hogy kettesben jobban megy a munka, és a tudat, hogy fizetünk is érte, meggátolja a lazsálást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában