nem divathóbort

2021.11.02. 11:00

Télen akár egy öltözet nélküli séta is elég ahhoz, hogy baj legyen

Míg némelyik embert megbotránkoztatja, addig a másikat megmosolyogtatja a látvány, ha egy állaton ruhát lát. De tényleg kell rájuk ruhát adni a hidegebb idő megérkeztével, vagy ez csak hóbort és divat?

Déri Brenda

Az ősz és a hideg beköszöntével aktuális lehet a kérdés, vajon kis kedvenceink fáznak-e? Szükséges lehet-e egy-egy kutyaruha beszerzése a zimankósabb napokra? Egyre több négylábút látni az utcákon, akire a gazdája a lehető legkülönfélébb állatruhákat aggatja. Indokolt ez, vagy csak a gazda hóbortja?

A benti kutyák esetében van megfázásveszély

Kérdésünk megválaszolását kezdjük onnan, hogy természetesen nem arra gondolunk, amikor húsz Celsius-fokban pulcsit adnak egy kis termetű kutyára. Ez minden bizonnyal teljesen indokolatlan. Viszont el kell különíteni két csoportot, a kint és a bent tartott ebeket, beleértve a rövid és hosszú szőrűeket is, írja a feol.hu.

Amíg egy udvaron tartott kutya a kinti hőmérséklethez fokozatosan alkalmazkodik, és nem okoz problémát neki, hogy a hidegebb napokon is ott tartózkodjon, addig egy lakásban tartott eb könnyen megfázhat akár egy rövidebb séta alkalmával a hideg időben. Ők ugyanis a benti, tél esetén a jóval melegebb hőmérséklethez vannak hozzászokva, így gondot jelentet számukra, ha ruházat nélkül leviszi a gazda sétáltatni a 20 vagy akár 30 celsius fokkal hidegebb környezetbe. Ez nemcsak a rövid szőrűekre igaz, hanem a hosszúakra is. Talán annyi a kettő között a különbség, hogy a rövidebb szőrű kutyák hajlamosak arra, hogy hamarabb áthűljenek, és csakúgy, mint mi emberek, ők is megfázhatnak, sőt akár komolyabb bajuk is lehet. Utóbbit a saját kutyámnál is tapasztaltam már. Fürdetés után nem sokkal arra lettem figyelmes, hogy olyan a szőrzete, mintha korpás lenne. Először azt hittem, hogy ez egyfajta allergiás reakció a kutyasamponra, így azon kívül, hogy átmostam még egyszer langyos vízzel, nem tettem mást. Vártam 1-2 napot, de nem történt változás, ugyancsak „korpás” volt.

A kényelem és a hatékonyság a kutyaruha célja, nem a divat Fotó: Shutterstock

Végül elvittem az állatorvoshoz, aki közölte, hogy ez nem a sampon miatt van, hanem azért, mert megfázott a kutya. A tanácsa az volt, hosszabb kinti séták alkalmával mindig adjak rá meleg öltözetet. Furcsálltam, mivel csak november volt, ugyanakkor megfogadtam a tanácsát, és azóta eltelt már két év, megfázás nélkül. Fontos azonban megemlíteni, hogy a „korpásodás” nem csak a megfázás egyik tünete lehet, sokszor más egészségügyi gondokat vagy ételallergiát is jelez náluk. A ruhán túl talán ritka jelenség, de azért lehet látni úgynevezett ebcipőket, melyek a hideg, jeges útfelülettől védik állataink talpát. Ezek viselete akkor kiemelten szükséges, ha olyan területeken sétáltatja a gazda a kutyát, ahol télen sózzák az aszfaltot. Összességében elmondható, hogy télen azzal csak jót teszünk kedvencünknek, ha adunk rá ruhát, de ezek főként a kényelem és hatékonyság eszközét szolgálják, semmint a divatét és a gazda hóbortját. Azaz védje, tartsa melegen, és legyen komfortos a kutya számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában