jog

2021.11.21. 17:00

Súlyos következménye lehet az utcai verekedésnek!

Mi lehet az utcai verekedés következménye? Erre a kérdésre kért választ a teol.hu dr. Pesthy Gergely ügyvédtől.

tn

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Szerencsére nem gyakori eset, hogy az utcán hangoskodó, lökdösődő társaságokba botlunk, de a szórakozóhelyek környékén azért előfordul. Ezektől az eseményektől célszerű mindenkinek távol tartania magát, a megfékezése érdekében rendőrt kell hívni. Ezek a szócsaták, és a gyakran hozzá társuló tettlegesség nem a felek magánügye, a jogszabályok ugyanis bűncselekményként kezelik az ilyen helyzeteket, és az abban részt vevők büntetésre számíthatnak – tájékoztatott Pesthy Gergely ügyvéd.

A Btk. 339. §-a szerint garázdaság miatt büntethető az, aki olyan kihívóan közösség­ellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen. A szórakozóhelyeken, vagy azok előtt a tettlegességig fajuló szóváltás pont ilyen eset. A szórakozóhely tulajdonosa, vagy a bántalmazott fél rendőrt hív, és megindul az eljárás a verekedőkkel szemben. Ezt az utcai csetepatét a törvény két év szabadságvesztéssel bünteti, ám ha csoportosan verekednek az utcán, akkor akár három év is lehet belőle.

Ezeket a büntetéseket akkor szabják ki, ha súlyosabb bűncselekmény nem történik. Ha viszont valaki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket is elszenved a garázdától, akkor azért is felelnie kell, a csoportos garázdaság esetén pedig a súlyos sérülés okozásáért is.

A közterületeket sok helyen kamerával figyelik, amiknek a képét rögzítik is, így az esetek felderítése is sokkal könnyebb, mint egy évtizede, ezért a garázdák büntetése ritkán marad el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában