ASZÁLY

2021.11.06. 19:00

Meg kell nyitni a földet, hogy befogadhassa az esőt

Az aszályos év még nem ért véget, annak ellenére, hogy párszor hullott néhány milliméter eső. Azonban mindent el kell követni, hogy a keményre száradt föld tetején ne álljon meg és ne folyjék a csapadék, hanem jusson le a mélyebb, régóta kiszáradt rétegekbe.

Palocsai Jenő/FEOL

Az idei esztendő nemcsak a tavakat, vizes élőhelyeket nem kímélte, hanem helyenként az erőn felül teljesítő szántók, gyümölcsösök és szőlők talaját is keményre szárította. A munkagépek porfelhők mélyén dolgoztak a magágy-előkészítésen, így a kezelők gyakran csak GPS segítségével tudtak tájékozódni. A legtöbb helyen az őszi gabonák már porba hulltak, így nekik kifejezetten jól jön a mostani eső.

Ugyanakkor a szőlők és gyümölcsösök talaját, illetve az ugaroltatott területeket érdemes szántással vagy altalajlazítókkal megnyitni, hogy akár az őszi eső, akár a téli csapadék eljusson a leginkább megfelelő mélységbe. Ez nemcsak a föld munkagépekkel tömörített szer­kezetének tesz jót, de megelőzhető vele egyes esetekben a belvíz is, és ha elég jó a talaj vízmegtartó képessége, akár komoly víztartalékokat halmozhatunk fel a föld mélyén. Ha ez sikerül, akkor a 2022-es évet is nagyobb magabiztossággal várhatják a mezőgazdászok és az örökké lelkes kerttulajdonosok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában