2021.11.20. 15:00
KÖLES ”TÚRÓS” – MEGGYES RÉTES
Melicher Lilla Köles „túrós” – meggyes rétesét osztjuk meg olvasóinkkal. Önnek is van bevált receptje? Küldje el nekünk a [email protected] email címre.
Fotó: Melicher Lilla
Hozzávalók (1 db rúdhoz)
Elkészítés
A kölest mossuk át és tegyük fel 200 ml vízben forrni, mikor majdnem elfőtte a levét, adjuk hozzá a növényi tejet, s így főzzük tovább puhára, majd hagyjuk kihűlni.
A meggyet kevés vízzel egy lábasban kezdjük el forralni, majd ízlés szerint édesítsük.
Egy teáskanál keményítőt kevés növényi tejben elkeverve adjunk hozzá, s így főzzük addig, míg be nem sűrűsödött kellőképp, majd ezt is tegyük félre.
A köleshez adjunk hozzá 1 citrom reszelt héját és felének a levét, eritrittel vagy más édesítővel édesítsük (vaníliaaromával is lehet még tovább fokozni).
1 teáskanál keményítőt is keverjünk hozzá, hogy a kész sütemény miután kihűl szépen szeletelhető legyen.
A réteslapot szedjük ketté, hogy ne legyen túl vastag a tésztája és kenjük le olvasztott margarinnal, töltsük meg a kölessel, majd a meggyszósszal.
Óvatosan tekerjük fel a végeit benyomkodva, hogy ne folyjon k. A tetejét is kenjük le az olvasztott margarinnal. 190 fokos előmelegített sütőben süssük 25 percig.