kincseskert

2021.11.22. 09:00

Bő kínálat és kereslet volt a termelői piacon

Szombaton délután egy órakor ismét megnyitotta kapuit a dunaújvárosi Kincses Kert elnevezésű termelői piac a Szalki-szigeti kemping területén. A szervezők az ezt megelőző piac lendületét várták erre az alkalomra is, s ez a számításuk már a piacra érkező termelők, kézművesek jelentkezésénél beigazolódott.

Brousil Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Nyolcvan standnak jelöltek ki helyet a kempingben, de ez nem volt elég, póthelyeket is kellett biztosítaniuk. Az időjárás ismét kegyes volt az árusokhoz és a vásárlókhoz, nézelődőkhöz. Ennek megfelelően ismét sokan gyűltek öszsze és rótták a köröket a standokkal szegélyezett úton.

Ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett a szokásos helyén árusító pékség, ottjártunkkor túlzás nélkül húszméteres sor kígyózott finom péksütikre, kenyerekre, kalácsra várva. Beljebb haladva a kempingben egyből érezni lehetett a szabadban készült erdélyi kürtős kalács illatát, amiért szinten sokan álltak sorba. A szokásos kosaras, kézműves szappanos árus mellett feltűnt egy teherautó, amely előtt szabolcsi almát árultak ötkilós kiszerelésben. Megérhette Szabolcs megyéből ennyit utazni, hiszen sok vásárló kezében ott volt az almáscsomag. E sorok szerzője is vett belőle, s azt kell mondjam, nem bántam meg. Ilyen minőséget ilyen áron a városban nem lehet kapni. Advent, Mikulás és ezzel együtt a karácsonyi ünnepek közelsége meghatározta a kézműves standok kínálatát. Sokan árultak ehhez kapcsolódó díszeket, figurákat, gyertyákat, játékokat, sőt még a bejglihez elengedhetetlen diót is. Kimondottan szép dióbél volt kapható, olcsóbban, mint a piacon vagy az áruházakban. A haspókok is kedvükre válogathattak: különféle sajtokat lehetett kapni, füstölt húst, több helyen is. Még olyan üzletben ritkán beszerezhető finomságokat is, mint a füstölt kacsamell. Volt ezen kívül csípős és csemegekolbász, szalámi, füstölt sonka, házi készítésű turistaszalámi és bácskai májas is. Ezek a termékek nagyon népszerűek voltak, mondhatnák, vitték, mint a cukrot.

Aki ezen az alkalmon nem tudott részt venni, de karácsony előtt örülne még egy Kincses Kertnek, annak nem kell csalódnia, december 18-án ismét megszervezik a termelői piacot a Szalki-szigeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában