Dunaújváros

2021.11.23. 20:00

Az elvesztegetett idő az életesélyét csökkenti

Indulni kell! – Pecsét István hatalmas energiával gyógyulni készül Kínába. Segítsük őt!

Várkonyi Zsolt

Bízunk benne, hogy Pecsét István minél előbb eléri a kitűzött célt, és indulhat gyógyulni Fotó: DH-archív

Fotó: Zsedrovits Enikő

Ahogy korábban is írtunk róla, az orvostudomány jelenlegi ismeretei alapján Pecsét Istvánnak egyetlen reménye maradt a sikeres gyógykezelésre, mégpedig az immunoterápia, amit hazánkban nem alkalmaznak.

Esetében ez az egyetlen, számításba vehető módszer, mivel István korábbi májtranszplantációja miatt nem kaphat kemoterápiás kezelést. Így Magyarországon a sugárterápiás kezelés maradt számára lehetséges (műtéteken már átesett, de nem hozott eredményt), ami egyáltalán nem javított, hanem rontott volna az állapotán, ami az életébe kerülhetett volna. Kínában az immunoterápiai gyógykezelés előreláthatólag 20 alkalmat foglal majd magában, ami közel egy évig tartó folyamatos kezelést jelent, amelyhez a kiutazás és a kinntartózkodás költségeit még elő kell teremtenie.

István elérte, hogy gyógykezelését végül is a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 100 százalékban támogatja, ám a közel egyéves kinntartózkodás költségei további több millió forintot jelentenek, amit csak az adománygyűjtéssel tud előteremteni.

Az idő nagyon rövid, az adománygyűjtés több platformon történik

Azt fontos tudni, hogy a már megítélt gyógykezeléshez kapcsolódó támogatással kapcsolatban is utólagos elszámolás van, azaz István nem kap előre pénzt, hanem az elvégzett kezelések után kiállított számlák birtokában térítik meg ezeket a költségeket. Mindent összevetve ez azt jelenti, hogy az alapkezelő, amely a támogatást adja, egy vagy két kezelés után már meg tudja téríteni azok költségeit, vagyis nem az összkezeléseket követően lesz a kifizetés, hanem előreláthatóan 10–20 kisebb ciklusban. Azonban „el kell jutni” a gyógykezelésig! Az adománygyűjtést még októberben elindította, eddig 2,2 millió forint gyűlt össze, amelyhez még több mint 10–12 millió forint hiányzik.

A helyzetére való tekintettel kísérővel utazhat Kínába a gyógykezelésre. Kiérkezésüket követően számla, és érvényesített repülőjegy birtokában a NEAK visszatéríti a kiutazásuk költségeit. Ezzel a felszabaduló visszatérített pénzzel tudja az első gyógy­kezelését is előfinanszírozni. Így teljesen tényszerűen elmondható, hogy a visszatérített repülőjegyek árait maga előtt görgetve tudja lefolytatni a gyógykezeléseket.

Miután ez megtörtént, és tünetmentessé vált, az utolsó terápia végösszege „ott lesz a kezében”, amelyet nem kíván önmaga számára megtartani! Elvégre a gyógyulásához, az egészségéhez kéri a támogatói segítséget, hogy a felajánlott adományokkal elérhetővé váljék számára a teljes élet. Így a végén fennmaradó, visszatérített 3 millió forintot arra kívánja fordítani, hogy Kínából hivatalos eljárás keretében immunoterápiai infúziókkal térhessen haza, s a kijelölt kórházzal együttműködve elindíthasson egy engedélyeztetési folyamatot az OGYI-nél az ­EMMI-vel és a NEAK-kal együttműködve.

Az adománygyűjtést több platformon történik a szélesebb körű elérhetőség, és az idő szűkössége miatt. Ezért, ha sikerült elérnie a kitűzött célt az adománygyűjtési összeg tekintetében, akkor azt természetesen – lapunkon keresztül is – jelzi, és azonnal indul gyógyulni.

Pecsét István kisfilmje itt megtekinthető. Segítsük őt! (Erste Bank számlaszám: 11600006-00000000-51152129; közlemény rovat: „Adomány Pecsét István részére”.) Várkonyi Zsolt

Bízunk benne, hogy Pecsét István minél előbb eléri a kitűzött célt, és indulhat gyógyulni
Fotó: DH-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában