nagy a választék

2021.11.20. 09:00

A sajtoktól a szaloncukrokig

Már érződik a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, hogy közeledik a karácsonyi ünnep

Agárdy Csaba

Puha Istvánné saját maga készíti, fűszerezi a sajtokat

A tegnapi piaci körképünkön a sajtokat és a karácsonyi „kellékeket” vizslattuk meg. A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon a Puha család vállalkozása tizennégyféle saját készítésű sajtot árul. A piacon Puha Istvánné, Ági és fia, ifjabb Puha István képviseli a családot.

Megtudtuk tőlük, hogy saját földjükön legelnek a tehenek, a saját teheneiket ők fejtik, és az édesanya készíti a különböző ízesítésű, különböző ideig érlelt sajtokat.

– Van olyan, hogy egyik nap elkészítjük a sajtot, a másikon pedig már a piacon vagyunk vele. De olyan is van, amikor egy évig érlelünk, azokat már vágni nem is lehet, csak reszelni, mint a parmezánt. De általában négy-öt hónapig érlelünk – tudtuk meg ifjabb Puha Istvántól.

Idénytől függő sajtokat is készítenek, például a medvehagyma szezonjában medvehagymásat, most a vörös áfonyásnak és a olívabogyósnak jött el az ideje.

Látogatásunkkor megtudtuk, 1990 óta árulnak a dunaújvárosi piacon, vagyis több mint harminc éve. Eleinte csak tejet és túrót, tíz éve jelentek meg a sajtokkal.

Az egyik standon ötvenféle szaloncukorból válogathattunk kedvünkre

A magamfajta karácsonyőrült örömmel vette tudomásul, hogy már több helyen is ott vannak a standokon a szaloncukrok, a pralinék. Az egyiknél megszámoltam a felhozatalt, ötvenfélét jegyezhettem fel. A klasszikusok, mint a kókuszos, a mogyorós, a pisztáciás, a konyakmeggyes – hogy csak néhányat említsünk meg – mellett vásárolhatunk amarettósat, baileysest, jägermeistereset, ír krémlikőröset is. Az árak 1500 forintnál kezdődnek kilónként, és 5000 a legdrágább, ez az aszalt szilvás. Ez utóbbi nem olcsó, de már többször vettem, és mondhatom, megéri az árát.

Adventi koszorúból is egyre nagyobb a kínálat, 2500 forintnál kezdődik darabja, az ajtódíszek valamivel kevesebbről „startolnak”, 2000 forint az induló ár. Különleges asztali díszeket is vásárolhatunk. Itt leginkább az árakat a gyertyák száma határozza meg.

Puha Istvánné saját maga készíti, fűszerezi a sajtokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában