türelem és szakértelem

2021.11.17. 07:30

A pálinkafőzés rögös, de annál ízletesebb útján

Agárdy Csaba

Fotós: Shutterstock

Kevesen gondolnák, milyen hosszú út vezet addig, míg az ember szájához emelhet egy kétcentes pohár pálinkát. Kezdjük azzal, kényeztetni kell a fát (metszés, permetezés). Utána le kell szedni a gyümölcsöt (a földről csak az amatőrök szedik föl), szilva esetében még kimagozni, darálni kell a cefrénekvalót. Utána, ha kiforrt a cefre, jöhet a főzés. Előbb az alszesz folyik le, egy százliteres üst esetében minimum négy óra, majd jöhet a tisztázás – ugyancsak négy óra. Észnél kell lenni a rézeleje, az előpárlat kiválasztásánál, majd megállni az utópárlatnál, végül beállítani a szeszfokot, majd jöhet a minimum három hónapos pihentetés. Utána már kóstolhatunk.

Vezető képünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában