Márton-nap

2021.11.11. 11:30

A hét végén nem lesz hiány libából

Vajon mi lehetett Ludas Matyi kedvence, és konfitálunk vagy zsírban abálunk?

Agárdy Csaba

Fotó: shutterstock

Magyarországon a Márton-naphoz ugyanúgy hozzátartozik a libaételek fogyasztása, mint például húsvétkor a főtt sonkáé, vagy karácsonykor a bejglié. Körülnéztünk Dunaújvárosban, mely éttermek miként készülnek Márton-napra.

Az idén általában november 11. és 14. között várják a különböző éttermek a vendégeket libás ételekkel. Persze, van, amelyik a Márton-nap miatt nem változtatja meg az étlapját. Vannak olyanok is, ahol kimondottan Márton-hetet, vagy -napot nem tartanak, de néhány libás ételt felvesznek a repertoárjukba, és vannak azok, amelyek kimondottan libás menükkel rukkolnak elő.

Több étterem is úgy gondolta: ha Márton-nap, akkor libát az étlapra!

Az Aranyhordó és Pálinkaház már november 5-én megkezdte a libás ételeit készíteni, egészen 14-ig teszik ezt. Kínálatában van például liba-rillette (a rillette egy olyan kenyérre kenhető étel, amely zsírban konfitált húsból és az azt körül­ölelő zsírból áll. A rillette-hez apróbb darabokra vágják a húst, és úgy konfitálják, bár a konfitálás becsületes magyar neve a zsírban abálás). Az étlapon megtaláljuk a libamájpástétomot serrano sonkával, friss salátával, a libalevest macesz gombóccal.

A Corner Kávézó és Hotel esetében is régi hagyomány, hogy akár egy hetet is rászánnak arra, hogy libás ételekkel rukkoljanak elő. Most ott is „csak” november 11. és 14. között tekintenek kiemelten a libákra. Márton-napi libaleves, a fűszeres libazsír zöldségekkel és kenyérrel, fűszeres libazsír májjal, zöldségekkel és kenyérrel, sült libacomb hagymás burgonyával, párolt káposztával, sólet füstölt libamellel és Márton-napi rétes – olvasható az étlapjukon.

A Corso Söröző és Étterem is készül a Márton-napra, náluk november 11. és 14. között lesznek a libás napok. A konfitált libacomb itt sem maradhat el, lesz libaropogós és rántott libamáj is.

A Kiskohász Vendéglő is kirukkol majd néhány különlegességgel. Például ehetünk majd tejfölös erdei gombás libaragut diós burgonyafánkkal, vagy éppen Ludas Matyi kedvencét. És mi is lehetett Ludas

Matyi kedvence? Az étlap szerint kemencében sült libacomb, vaslapon sült libamell, szezámmagos bundában sült libamáj, baconos burgonya, párolt lilakáposzta.

A Vigadó étteremben is úgy gondolják, nem veszik félvállról a Márton-napi ételek elkészítését. Olyan különlegességeket ajánlanak, mint a füstölt libabecsinált-leves, a füstön sütött konfitált libacomb – a többi között – krumpliderccel.

A konfitált libás ételek több olyan étteremben is megtalálhatók, amelyek nem készülnek különösebben a Márton-napra. Mert manapság a libacomb konfitálás, bocsánat, zsírban abálás nélkül nem is kerülhet az asztalra.

A Márton-napi étlapokról nem hiányozhat előételként a libazsíros, libamájas kenyér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában