Vízmérők

2021.10.29. 09:00

Óvintézkedésekkel a fagy okozta károk elkerülhetők

Az előrejelzések szerint a hét végére megérkezik a hideg idő, nem célszerű tovább halogatni a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények téliesítését.

FMH, VV

vizóra szigeteleés

Fotó: AS

A fagyok közeledtével, különösen télen a vízmérők, a használaton kívüli házi vízvezetékek elfagyhatnak – tájékoztatta lapunkat a Fejérvíz Zrt. Az ilyenkor elfolyó víz díját a felhasználónak kell megfizetnie. A megelőzést ennek elkerülésére a fogyasztók önállóan is elvégezhetik fogyasztói helyeiken.

A fagyok közeledtével célszerű többször ellenőrizni, nincs-e víz az aknában. A vízmérőaknát (vízmérőhelyet) hőszigetelés szempontjából is szükséges ellenőrizni. Gondoskodni kell a rosszul záródó, sérült, szabálytalan aknafedlap kicseréléséről vagy megjavításáról. A fedlapnak résmentesen kell záródni, nem lehetnek hézagok, ahol a hideg levegő az aknába áramolhat.

Ne feledkezzünk meg az üdülő vagy „zártkerti” ingatlan és a vízzel ellátott építési (üres) telek vízhálózatának víztelenítéséről sem. Víztelenítéskor a vízmérő előtti, utca felőli csapot (szelepet) szükséges elzárni, a belső csapot nyitva kell hagyni annak érdekében, hogy a vízmérőből is el tudjon folyni a víz.

A szolgáltató elsősorban a hosszabb és erősen fagyos időszakot követően tapasztalja, hogy mire a fogyasztó észreveszi a fagy okozta károkat, addigra rengeteg víz elfolyik. A felsorolt óvintézkedések alkalmasak arra, hogy a károk elkerülhetők legyenek. A fagyás előjele lehet: nem forog a vízmérő, ha megnyitjuk a csapot; szilánkokra tört az üveg a vízmérőn; eldeformálódott a számlálószerkezet; nem, vagy csak alig jön víz a csapból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában