életstílus

2021.10.18. 11:30

Nyolcvan árus és rengeteg nézelődő, vásárló volt a Dunai Kincses Kertben szombaton

Népszerű volt a Tájolók vörösboros marhapörköltje és a vámosi füstölt liba- és vadhús

Agárdy Csaba

2021.10.16. Dunai Kincses Kert Termelői Piac Dunaújváros Szalki-sziget Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Megbízható statisztikával nem rendelkezünk, de ennek ellenére bizonyosnak tekinthető, hogy a Dunai Kincses Kert szombaton Dunaújvárosban a Szalki-szigeten csúcsot döntött. Ez azt jelenti, hogy ennyi árus – nyolcvan – és ennyi látogató, illetve vásárló még sosem volt a kincses kert egyéves történetében.

Egyből a bejárat után csúcsdöntést láthattunk, mert az eddig legnagyobb sort generáló kürtös kalácsot ezúttal „megverte” a húzott házi rétes. A bódéjuk előtt egész délután több mint tizenöt méteres sor állt.

Első „áldozó” volt a Tájoló Bisztró (egykori Horgász Büfé), amely készétellel, egy vörösboros erdei gombás marhapörkölttel rukkolt elő.

Szalai Attila, a Tájoló vezetője elmondta, most vannak először a kincses kertben, de valószínű nem utoljára. Tény: nagy sikerük volt, amikor elfogyott a pörkölt, valaki hajlandó lett volna csak egy szelet kenyérrel kitunkolni az üres bográcsot. (Tudjuk, az üres tányér mindig a szakács elismerése.) Szalai Attila felvetette, legközelebb vadhúsból készült ételekkel is érkeznek. És, ha már vadhús. Különlegességnek számított Illés Gábor standja, aki füstölt liba- és vadhúsból készült remek árukkal érkezett, Nagyvámoson, Veszprémhez közel van a központjuk. Illés Gábortól megtudtuk, a dédapjától örökölt receptek alapján készítik a különleges áruikat, amivel járják az országot.

– A dédapám a második világháború alatt Franciaországban tanulta meg ezeket a nem mindennapos recepteket. Van olyan különleges füstölt sonkánk, amelyet a franciáknál is csak hárman csinálhatnak, Magyarországon pedig csak mi.

Megtudtuk azt is, általában őz- és szarvashúst dolgoznak fel, a libákat pedig nem tömik, speciális módszerrel hizlalják azokat. Hogy a tenyésztési módszer jó, azt már a termékeket megtekintve is megállapíthatjuk, és megkóstolva nem lehet mást mondani, értik a dolgukat. A lilahagyma-lekváros libapástétom tulajdonságait Krúdy Gyula remekül meg tudta volna fogalmazni.

Azt is újra tapasztalhattuk, hogy a Dunai Kincses Kert termelői piac speciális a vásárok tömegében, hiszen a mindenhol megszokott tucatáruk mellett itt sok érdekességgel találkozhatunk, például a Jópofa Kofa savanyúságos standjával, vagy az eperecet-árussal, vagy a homoktövis termékeket készítő kereskedővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában