jó tudni!

2021.10.02. 16:00

Fűthetünk klímával? Igen, csak okosan!

Ugyan még nincs tél, de már nyár sincs. A fűtési szezon még nem kezdődött el, de néha jól esne, ha egy kicsit melegebb lenne a szobában. Akinek van klímaberendezése könnyű szerrel meleget varázsolhat a lakásban.

Kállai Félix

2021.02.24. Jovics Istvánvíz-, gáz-, központi fűtés szerelő egyéni vállalkozó Nagyvenyim Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Jovics István, a dunaújvárosi szakember több alkalommal tájékoztatta már olvasóinkat a klímaberendezésekkel kapcsolatos tudnivalókról. Elmondása szerint egyre többen keresik meg szezon előtti tisztítás vagy klímatelepítés miatt.

KLÍMABERENDEZÉS TISZTÍTÁSA

Jovics István szerint a járókereken is megtelednek a baktériumok, ezért fontos az alapos tisztítás

Idén a hőmérő higanyszála sokszor emelkedett olyan magasságba, ami megkívánta a lakásokban a klíma használatát. Bizony előfordult, hogy nem csak az úri komfort miatt kapcsoltuk be a berendezést, hanem azért is, mert nélküle elviselhetetlen lett volna a meleg. A gyakori használat pedig kedvez a gombáknak, melyek a gép alkatrészein megtelepednek, így egészségre káros, sőt veszélyes helyzetet idéznek elő.

Mindannyian hallottunk már a legionárius betegségről, amely a tisztítatlan klímaberendezés használata során is jelentkezhet és akár halálos kimenettel is járhat.

A szakember szerint szezonok előtt érdemes a klímaberendezésünket tisztíttatani. Véleménye szerint nem érdemes házilag barkács-módszerekkel nekiállni a tisztításnak, mert nagyobb kárt is tehetünk a berendezésben egy letörő alkatrész miatt.

ÚJ KLÍMA TELEPÍTÉSE

Az inverteres klímával nem csak nyáron használhatjuk

Akinek meglévő on/off rendszerű klímája van és benne van a fűtés funkció, a távhőt megtámogatva ajánlott használni, kizárólag kiegészítő fűtésként, mert 0 fok körüli külső hőmérsékletnél, már nem működik üzembiztosan.

Ezt a problémát tudják áthidalni az inverteres klímák, amelyek akár -25 fokos külső hőmérsékletnél is teljesen megbízhatóan működnek.

A vásárlás előtt erősen ajánlott megkeresni egy szakembert, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat az igényeinknek megfelelő berendezést kiválasztani, hiszen nem mindegy, hogy mekkora lakásban élünk, milyenek a hőfokkal kapcsolatos elvárásaink, milyen életmódot folytatunk. A vásárlás során figyelembe kell venni azt is, hogy hosszú távra vásárolunk ilyen berendezést, tehát nem mindegy a klíma alkatrészutánpótlása. Ehhez pedig a szakember tanácsa jól jöhet, mert nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megeri-e-kizarolag-klimaberendezessel-futeni-a-lakasunkat-4172131/

https://www.duol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/klimank-felkeszitese-a-nyari-szezonra-4262047/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában